Chociaż kosztem wielkości tych dziurek. Zmniejszona hydratacja do 73%, skrócona odrobinę fermentacja w misce (do 7 godzin). W zasadzie to wydawało mi się że nawet za krótko, bo ciasto stawiało opór i wydawało się mało wyrośnięte, podczas gdy normalnie jak składam bochenek to już jest bardzo delikatna puchata pierzynka i dużo większa objętościowo. Ale już chciałam iść spać. Bochenek zachował kształt kulki przez 10 godzin w lodówce i potem po upieczeniu również jest bardziej kulkowy niż podłużny.
Tym razem nie robiłam autolizy samej mąki z wodą tylko od razu wszystko wrzuciłam i wymieszałam (stąd generalnie skrócony czas fermentacji). Wyrabianie ciasta robiłam dosyć delikatnie, żeby nie rwał się gluten. Było dosyć sztywne, więc tylko delikatnie rozciągałam i składałam, bez jakiegoś mocnego naciągania ciasta.
#365chlebowgazelki
@GazelkaFarelka ale ładny chlebuś
Dobry przekrój.
coś pięknego!
@GazelkaFarelka Przy okazji możesz piec jeden więcej dla mnie.
@GazelkaFarelka ten etap w lodówce to taki przycisk pauzy czy konieczny element?
@schrute Łatwiej się nacina i piecze, do tego też jest to rodzaj pauzy właśnie czyli sobie można dzień wcześniej chleb przygotować i upiec w dogodnym czasie następnego dnia. Niektórzy mówią że też wpływa dobrze na smak ale ja nie wiem czy bym odróżniła w ślepym teście.
@GazelkaFarelka Ile czasu do włożenia do piekarnika od wyjęcia z lodówki ?
A w którym momencie wrzucasz do do lodówki? Już w koszyku?
@WolandWspanialy od razu, wykładam z koszyka na blachę, nacinam, spryskuję i do piekarnika
@schrute tak, po fermentacji w misce ciasto wykładam na wysypany mąką blat, składam bochenek, bochenek do wysypanego mąką koszyka ze ściereczką i od razu do lodówki
Składasz jeden raz?
@schrute Sam bochenek - tak. Rozciągam na prostokąt, składam "na trzy", a następnie roluję.
@GazelkaFarelka dzięki, jeszcze długa droga przede mną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@schrute Polecam ten przepis, widzę że poprzedni przepis z jakiego robiłeś jest bardzo do tego podobny. Tylko tutaj jest filmik, więc koleś pokazuje co i jak z naciąganiem ciasta i składaniem bochenka.
Super, dziękuję ci bardzo. A jakiej mąki używasz? Ja teraz używam z radixbis pszennej chlebowej. Ten poprzedni przepis to na szybciora, trochę z Hamelmana wcześniej próbowałem, głównie na zakwasie żytnim
@schrute ToTa Żabczyńscy 750 chlebowa, całkiem niezła w normalnej cenie, wychodzą mi chlebki niedużo gorsze niż na włoskiej manitobie.
@GazelkaFarelka pieczenie chleba, to rocket science...
Zaloguj się aby komentować