Macie może sprawdzony przepis na maggi, lubczyk rośnie jak głupi i trzeba zagospodarować, a suszony błe.
Fotki z działki dla atencji.

#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #dzialka
fa47e9e1-e4fb-44f6-826c-c60fedab8401
a244a10c-2426-47f6-b475-6d8ae6d786df
a5ec147b-6a26-42a8-acd2-84b92a40d5a2
77eddb3b-deaa-4cff-9155-4202b4dbe1ef
d1a26707-b03d-4809-a362-39cd799c3c57
lagun

Przepis? Tzn przetwory z lubczyka? Ja to zielsko tylko do rosołu daje. Jak ci za duży urośnie to zetnij do ziemi, za tydzień będziesz miał nowy.

wonsz

Może weź to zalej na kilka miesięcy sosem sojowym. W makro są kanisterki po 1,8L do kupienia, pewnie jakaś piątka w dobrej cenie też by się gdzieś znalazła.

UncleFester

@wonsz To wyjdzie jakaś hybryda sojowo/lubczykowa, ryzykowne.

moll

@UncleFester taki dostałam, ale jeszcze nie próbowałam sama

733daad6-b6f1-49e2-96a2-79f38132c279
UncleFester

@moll Wygląda sensownie, widziałem w necie coś bardzo podobnego i chyba poeksperymentuję.

moll

@UncleFester pochwal się jak zrobisz

moll

@voy.Wu ja zrozumiałam że chodzi o wytrącający się osad xD

Mynameis60

@moll Ja bym dodał jeszcze MSG.

moll

@Mynameis60 tak na dopalaczach, no wiesz?

Hoszkades

Zrób pesto, sama sól i do słoiczka, moja żona tak robi, całą zimę mieliśmy w rosolku

UncleFester

@Hoszkades 

Też jakiś pomysł, ale w słoiczku będzie się utleniać i brunatnieć, chlorofil tak ma.

A gdyby takie porcyjki zawakować i zamrozić ...

A.Star

@UncleFester Producenci żywności problem utleniania chlorofilu rozwiązują chlorkiem miedzi (dlatego niektóre groszki konserwowe mają ładniejszy kolor).

Ja też wybrałabym mrożenie, koniecznie w pudełku po lodach.

UncleFester

@A.Star Chlorek miedzi raczej w pirotechnice widzę, do żywności to jakieś nieporozumienie, toksyczny jest.

A.Star

@UncleFester Dlatego kupuję ten brzydszy groszek.

Zaloguj się aby komentować