#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie #pytanie
@ToksycznySocjopata paramyksowiroza
miesiąc temu
Przepis od @KanalKulinarny:
90g gotowanych, przetartych przez sitko ziemniaków (najlepsze będą z dużą ilością skrobii)<br />
150ml mleka<br />
25g brązowego cukru<br />
60g masła<br />
7g suchych drożdży<br />
1,5 łyżeczki soli<br />
1 jajko + 1 do smarowania<br />
402 g mąki<br />
Do mąki wrzucić sól, wymieszać.
Mleko podgrzać to letniej temperatury, dodać cukier, drożdże, ziemniaki, jajko, masło.
Dodać wszystko do mąki i wyrabiać przez 5 minut.
Uformować kulkę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Ciasto podzielić na bułki, każdą część spłaszczyć, zawinąć do środka, obrócić, kulać, spłaszczyć lekko od góry.
Bułki położyć na blaszce w papierem do pieczenia, zawinąć wszystko folią i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Odpalić piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
Drugie jajko starannie rozbić trzepaczką, bułki posmarować i posypać sezamem.
Piec 15 minut lub chwilę dłużej, aż się ładnie zarumienią.
Polecam, bo świetne są!
https://jakgrillowac.com/maslane-bulki-do-burgerow/
Robię z tego tylko daje 30g masła zwykłego i 30g klarowanego i wychodzą super
@Zielonypomidor @miks232 dzięki, poczytam i pewnie któryś wypróbuję
@ToksycznySocjopata sprawdz ten link. Duzo tekstu ale korzystam z przepisu i wychodza bardzo dobre
https://www.stonerchef.pl/tipy-2-zrobic-domowe-brioche-idealne-kazdej-kanapki/
@TuzZaRogiem thx
@ToksycznySocjopata kup w lidlu. Bardzo dobre
Zaloguj się aby komentować