#lublin Sajgon vibe
96e04430-ee6d-4eab-9043-f226120704ef
Aksal89

Lublin? Czy w innych miastach też mają takie generyczne chińskie knajpy? 😁

Dalmierz_Ploza

@Aksal89 Hym, chyba podobnie jest wszędzie.

Filet czy tam polędwiczka z kuraka w chrupiącej panierce panko + ta ich słodka kapucha na surówkę + sos warzywny i kopka ryżu.

W Lublinie to się zwie tajland. Ale w Sajgonie porcja jest sroga, można się przejeść jak się całą porcję weźmie dlatego można sobie wziąć pół porcyjki.

BoTak

@Aksal89 Wszędzie takie są.

Konto_serwisowe

@Aksal89 No ba, ta obok mnie miałaby nawet szyld identyczny, gdyby nie nazwa...

Aksal89

@Dalmierz_Ploza Ale ze mnie dekiel, dopiero przy powiadomieniu zobaczyłem tagi XD Całe studia ci chińczycy mnie karmili, bardzo szanuję


Wyprowadziłem się z Lbn parę lat temu, ale już znalazłem swojego ulubionego pana chińczyka, klimat jest dokładnie ten sam, nawet menu prawie identyczne jak w Sajgonie

DexterFromLab

@Dalmierz_Ploza ja mam taką ulubioną w zielonej. Może nie jest najtaniej, ale drogo wcale też nie. Za to każdemu polecam i zawsze super dobre wszystko jest.

roadie

@Dalmierz_Ploza Sajgon najlepszy, połówka po tajsku i humor gitówa

ErwinoRommelo

Sama prawda, weeby do wora a potem wiecie co i jak.

maly_ludek_lego

O jak mnie denerwują tacy japońscy kuce neofici, co się tasują do chińskich bajek..

BoTak

Tak było jeszcze około 5 lat temu. Teraz do zaktualizowania informacje o wielkości porcji, ilości sosów i cenie u chińczyka.


Zawsze lubiłem się stołować od czasu do czasu w chińskiej restauracji. Niestety dużo z nich zaraziło się polskim wirusem kombinatorstwa od Januszy biznesu i wszystkie sosy teraz smakują tak samo, czyli sosem sojowym. Ceny są wysokie, kiedyś do 20 zł to można było się nażreć jak świnia pod korek, teraz za 28 cebulionów jest standardowe danie z kurakiem. Bambusa coraz mniej za to kapusty coraz więcej. I na sam koniec porcje, kiedyś ogromne teraz 1/3 mniejsze i przy wyższej cenie. I to nie jedna knajpa tak robi bo byłem w kilku na mieście.

Dalmierz_Ploza

@BoTak Lublin - 20pln - zjem sobie zdrowo, bez przejedzenia. 30 - pod korek, że jest mi niedobrze.


Mam całkowicie inne doświadczenia z azjatyckim żarciem.

BoTak

@Dalmierz_Ploza Masz farta. W Kraku, Wawie i Wrocławiu dobrej jakości średniej porcji chińczyka raczej nie znajdziesz poniżej 28 zeta. Wiadomo słabej jakości chińskie żarcie za tyle dostaniesz, ale ja jednak lubię jak coś dobrze smakuje.

Jim_Morrison

@BoTak Gdybyś miał świadomość, o ile wzrósł właścicielowi ostatnimi czasy czynsz za wynajem lokalu oraz milion innych kosztów, danin oraz podatków to pewnie inaczej byś gadał. Ale, niestety, nie masz.

DEAFCON_ONE

@BoTak ceny energii wyskoczyły w górę – do wyboru było utrzymanie dawnej jakości przy 2x większej cenie, albo stosunkowo małe podwyżki kosztem wielkości i jakości.

BoTak

@Jim_Morrison Taaa, bo mi magicznie daniny nie rosną

cweliat

@Dalmierz_Ploza to jest chyba największa porażka wietnamskiej diaspory w Polsce, że każdą taką budę nazywa się Chińczykiem, gdzie pewnie jakieś 95% to Wietnamczycy

Dalmierz_Ploza

@cweliat Heh.. no niestety. Stereotypy biorą górę. Masz skośne oczka i wpadasz w jakiś kolor mglistej karnacji - jesteś chińczyk.


Ryż, bambus, sajgonki i kurczak w cieście? No chińskie żarcie jak nic.

maly_ludek_lego

No ale ja zauważyłem, przynajmniej w Warszawie taki trend, że dodają Viet w nazwie w nowo otwartych lokalach. Także troszkę się to zmienia.

Stashqo

@Dalmierz_Ploza sajgon jest tani i dobry bo jest dobry i tani. Widok na knajpę z okien DS1 to tylko jedna z wielu zalet ^^

PanPaweuDrugi

@Dalmierz_Ploza sushi to warto się nauczyć samemu przyrządzać, składniki w marketach są bardzo dobrej jakości i ceny mają przystępne, rybę tylko warto kupić w dobrym sklepie w dniu dostawy jeśli ma być jedzona na surowo (i przemrozić żeby jakiegoś pasażera na gapę nie złapać). Proste w przygotowaniu, zdrowe i bardzo smaczne. Zrobione przeze mnie smakuje lepiej niż z wielu suszarni w których zdarzyło mi się próbować, a cenowo wychodzi jakieś 30% tego co się za to w knajpie płaci.

Zaloguj się aby komentować