Koniec z kuchenkami gazowymi, kolejna zmiana, do której będziemy zmuszeni się dostosować - Polski Obserwator
Polski Obserwator#polityka#europa#neuropa
No i kurwa bardzo dobrze, kuchenki gazowe w porównaniu z indukcją są w chuj niewydajne.
https://www.youtube.com/watch?v=eUywI8YGy0Y
Edit: Zostawię link pomimo że tam porównują gaz do elektrycznych ale nie indukcyjnych, ale indukcyjne są jeszcze bardziej wydajne: https://www.choice.com.au/home-and-living/kitchen/cooktops/articles/switching-from-gas-to-induction
@pozdrawiam_was_ciule miałem to wrzucać właśnie, jak ktoś się pcha w kuchenkę gazową w nowym budownictwie to robi sobie krzywdę na własne życzenie
Płyta indukcyjna gotuje szybciej, ale działa na prąd i kosztuje nieco więcej w utrzymaniu
@libertarianin @pozdrawiam_was_ciule
@pozdrawiam_was_ciule w dupie mam wydajność, gazowa lepiej gotuje/smaży. W indukcyjnej trzeba lata czekać aż się nagrzeje, tak samo elektryki. A ogień działa stopniowo i jedzenie sie smaży lepiej.
@pozdrawiam_was_ciule czyli chcesz mi powiedzieć że zamiana gazu w prąd daje więcej energii niż zamiana gazu w energię cieplną? Ok, dosyć internetow na dziś, a jest dopiero 9 rano
@Klopsztanga nikt nie mówi o wydajności całego układu dostarczania i przerobu energii tylko o wydajności samej kuchenki.
W indukcyjnej trzeba lata czekać aż się nagrzeje, tak samo elektryk
@GtotheG jakbyś obejrzał ten filmik który wrzuciłem to wiedziałbyś że to gówno prawda i że elektryczna i indukcyjna nagrzewają się tak samo szybko jak gazowa
A ogień działa stopniowo
Ponownie, jakbyś zadał sobie trud obejrzenia to wieziałbyś że jest dokładnie odwrotnie.
czyli chcesz mi powiedzieć że zamiana gazu w prąd daje więcej energii niż zamiana gazu w energię cieplną?
@Klopsztanga Indukcja ma sprawność ~85%. Gaz ma sprawność ~30%. Oznacza to mniej więcej że 70% gazu na którym gotujesz idzie na ogrzanie powietrza w mieszkaniu a nie jedzenia.
Rozumiem że wg ciebie to lepiej?
@pozdrawiam_was_ciule ale te molekuły w jedzeniu jakoś inaczej reagują. Nie wytłumaczę Ci tego bo nie umiem. Jedzenie mi się bardziej przypala na elektryku.
> idzie na ogrzanie powietrza w mieszkaniu a nie jedzenia.
A co do tego to moim zdaniem jest to świetne. Zawsze sobie tak dogrzewaliśmy mieszkanie, jak kaloryfery nie działały, a było już zimno.
@GtotheG "w indukcji trzeba lata czekać" - lol xD Jak powiedzieć, że nigdy nie używałeś kuchenki indykcyjne, bez mówienia, że nigdy nie używałeś kuchenki idnukcyjnej. Kuchenki indukcujne są znacznie szybsze niż gazowe, do tego są równie responsywne.
@bekazhejto używałam indukcyjnej i jej zwyczajnie nie lubię. Czy to tak ciężko przełknąć? Może jedynie oszczędność energii jest na plus. Jedzenie z takiej kuchenki jest na minus. Na ogniu lepiej widać zmianę temperatury. Na indukcji mam wrażenie, że z 0 nagrzewa się do 100 bardzo szybko i jedzenie gotuje się inaczej.
Każdy profesjonalny kucharz gotuje na gazie. Dlaczego?
@GtotheG Ok, jednocześnie twierdzisz, że indukcja jest wolniejsza i że woda nagrzewa się na niej szybciej. Masz jakiś punkt widzenia, ale sposób w jaki go bronisz jest niedorzeczny. Opierasz się na argumentach o jakiś molekułach i wrażeniach subiektywnych, do tego podnosisz argumenty które są wewnętrznie sprzeczne.
Możesz nie lubić indukcji, ale nie kłam na jej temat, bo ci to nie wychdzoi.
@bekazhejto co tu jest do kłamania? Że wszystko mi kipi, że dziwnie się gotuje, albo przypala? Mi sie lepiej korzysta z gazu. Tak, to subiektywne. Nie mówię, że gaz jest bardziej wydajny. Wg tego filmiku to nie jest. Ale ja nigdzie nie piszę, że zależy mi na wydajności energetycznej.
@GtotheG kipi, dziwnie się gotuje i się przypala bo nie umiesz z niej korzystać. Ma większą moc od gazowej, więc musisz bardziej pilnować garów gdy używasz pełnej mocy. Zmniejszysz moc do poziomu który daje używany przez ciebie palnik gazowy i magicznie przestanie kipieć i się przypalac.
Większa używana moc palnika = wymagana większą ilość uwagi, nie ma tutaj żadnej magii na poziomie molekularnym.
Mi jakoś nic nie kipi i się nie przypala.
Kurrrłaaaaa nieeeeee. Tylko po to chcę kupić mieszkanie z wtórnego, żeby mieć kuchenkę gazową. Na indukcji czy elektrycznej sie chujowo gotuje i nikt mnie nie przekona.
@GtotheG sam byłem takiego zdania, ale od 2 lat używam płyty elektrycznej i nie narzekam.
@maximilianan a ja mam elektryczną i narzekam. Nie znoszę tego chujstwa, codziennie trzeba czyścić bo wszystko kipi, dosłownie wszystko, wiecznie mazy na tej płycie. Wszystko się przypala itd. Koszmar. Tylko gazowa!
@GtotheG to muszę mieć jakąś z górnej półki czy coś, bo "u mnie działa"
@maximilianan i nagrzewa Ci się woda stopniowo, czy dopiero po x minutach wrze nagle?
@GtotheG ej ja nie mówię, że elektryczna jest Uber alles, sam chciałbym mieć taką dużą gazowa na 6 palików, ale mam co mam. O dziwo właśnie grzanie jest na tyle dobre, że nie wykipi wszystko nagle, tylko grzeje się stopniowo. Nie ustawiam jej na pełną, tylko dostosowuje do aktualnej potrzeby temperatury i tyle.
@maximilianan spoko, ja się strasznie z tymi płytami męczę, a gotować bardzo lubię. Jeśli bym miała wybór to brałabym gazową. Chociaż oczywiście rozumiem zagrożenia z tego wynikające. Jak się mieszka ze starymi dziadkami w bloku, ktorzy zapomną zakręcić starej kuchenki, no to jest ryzyko, ze wypierdoli pół bloku.
@GtotheG też bym wolał gazowa no ale niestety, chujem Wisły nie zawrócę:c
'Jak się mieszka ze starymi dziadkami w bloku, ktorzy zapomną zakręcić starej kuchenki, no to jest ryzyko, ze wypierdoli pół bloku.'
@GtotheG Jak czesto slyszysz o takich przypadkach?
@jalisususumu rzadko, większość kuchenek ma zabezpieczenie - przy zalaniu, albo zbyt długim rozkręceniu bez płomienia - odłączają gaz. Także ryzyko tylko tam gdzie są dziadki ze starociami i słabe kontrole/brak wymiany na czas.
Cała dyskusja o tym co lepsze, a nie o tym co jest problemem.
Problemem jest to, że nas zmuszają.
@Ortoklacjusz Jezeli to lepsze, niech zmuszaja. Ludzie walczyli ze wszystkimi zdobyczami technologicznymi, telefonem, radiem, z pociagami...
@jalisususumu >Jezeli to lepsze, niech zmuszaja
Partia-matka uznała, że noszenie pieluch jest lepsze od korzystania z toalety.
@AmbrozyKalarepa Rowniez widze zalety takiego rozwiazania, jednak juz sie przyzwyczailem i pozostane przy swoim. Natomiast jezeli jestes bezrefleksyjnym dzieckiem dla swojego dobra- zastosuj sie.
Gazowa jest niewydajna, opary itd ale na niej 1000 razy lepiej się smaży czy gotuje niż na super nowoczesnej indukcji czy innym elektrogównie. Do robienia żarcia tylko gaz.
Artykuł z dupy, wrzutka z dupy i zamordystyczne poklaskiwanie w komentarzach również z dupy.
W Unii Europejskiej nie ma jeszcze obowiązku wymiany tradycyjnych kuchenek na płyty indukcyjne, ale należy się spodziewać, że zostanie on wprowadzony w niedalekiej przyszłości.
Bede robil w podziemiu, nikt mi nie odbierze smaku woka.
Zaloguj się aby komentować