Kolor niebieski rzadko zdarza się w świecie roślin czy zwierząt, nie jest to wyjątkiem też w królestwie grzybów. Ale czasem i ten kolor się zdarza, choć nie zawsze od razu. Dziś bohaterem jest grzyb w Polsce występujący w wielu miejscach, jednak relatywnie rzadki - Piaskowiec Modrzak. Jak sama nazwa wskazuje, rośnie głównie na piaszczystej glebie, w lasach liściastych i mieszanych. Co go odróżnia od innych grzybów jest jego zachowanie po przekrojeniu. Sam grzyb jest standardowo dość jednolicie jasnożółty, jednak w miejscu jakich uszkodzeń czy przecięcia bardzo szybko zmienia kolor na dość intensywnie niebieski. Kolejną cechą charakterystyczną Piaskowców jest ich trzon z wydrążonymi komorami. Gatunek jest jadalny, podczas smażenia traci też swoje niebieskie przebarwienia. Mimo że jest relatywnie rzadki, można zbierać a nawet sprzedawać

#grzyby
1a3e4120-345e-4cec-bc3a-2ebf47666af2
1c63363a-4ea5-487c-ae10-c63d1592d918
ErwinoRommelo

Hmm z tego co pamietam to jak suszylem te magiczne meksykanskie to tez sie niebieski pojawil.

SpokoZiomek

@Ragnarokk Czy niebieski zabarwienie grzybów nie łączy się czasem, jak pisał @ErwinoRommelo (świetna ksywka btw, byczq) z obecnością psylocybiny?

ErwinoRommelo

@SpokoZiomek z tego co wiem niema jednej odpowiedzi bo naukowcy / ludzie co pedza te grzybki nie sa zgodni, podobno chodzi o enzymy co rozkladaja psylocybiny poprzez ultenianie. Nie jest to cos ani zlego ( moje mialy duzo tych plamek niebieskich a klepaly jak mike tyson) ani dobrego, na 100% potrzebna jest psylocybina zeby powstaly, czy to ten sam proces na zdjeciach OP’a? Pojecia niemam. ( dzienna mordzia Erwina ulice pamietaja ( ͡~ ͜ʖ ͡°) )

siRcatcha

@SpokoZiomek nie, niebieska barwa laczy sie z reakcja utlenienia substancji zawartej w grzybie, ktora w ten sposob moze sie objawiac. Moze tez byc zwiazana z obecnoscia psylo, ale nie jest tozsama.

Ragnarokk

@SpokoZiomek @ErwinoRommelo @siRcatcha

Skoro jest dopuszczony do handlu to raczej nie spodziewajcie się czegokolwiek zabawnego w składzie


The identity of the chemical causing bluing upon tissue injury was reported in 1973.[27] The molecule, gyrocyanin, is a highly oxidized bis-phenol-substituted cyclopentenone that develops a blue color when it is oxidized. In contrast, the bluing of other boletes has been attributed to the oxidation of variegatic or xerocomic acid.[28] Gyrocyanin is biosynthesized from intermediates supplied by the shikimate pathway, a metabolic route used by fungi for the synthesis of aromatic amino acids.[29]



Nie wiem co to do końca oznacza, ale nie psylo

monke

@Ragnarokk czy to nie sitak, który po dotknięciu rurek zmienia kolor?

vinclav

@monke Nie przypominam sobie, żeby sitak zmieniał kolor po przekrojeniu, a zjadłem sporo grzybów w życiu. Są najlepsze, ale ciężkostrawne.


@Ragnarokk Sery pleśniowe czasami tak mają. W sumie pleśń to też grzyb.

dziedzicpruski

@monke Pospolity podgrzybek brunatny też przebarwia się na niebiesko, ale w mniejszym stopniu.

Ragnarokk

@monke @vinclav

Tutaj ważna rzecz - w rozmowach o grzybach należy używać nazw atlasowych/naukowych. Napisałeś "sitak" i skąd mam wiedzieć o jakim grzybie piszesz? Regionalizmy mogą się różnić, a grzybów tak nazywanych może być kilka. Sztandarowym przypadkiem jest pisanie Kanie na wszystkie Czubajniki (a nie tylko na Czubajkę Kanie) - kiedy są tam i jadalne i trujące grzyby i nie należy jeść w ciemno.


Jest dużo grzybów, co zmieniają barwę po dotykaniu/przecięciu. W tym zapewne grzyb o którym mówisz, czyli Maślak Sitarz. Ale w Piaskowcu kolor jest dużo intensywniejszy niebieski. Innym popularnym grzybem co się mocno przebarwia jest Krasnoborowik Ceglastopory


I nie sądzą by w serach to była kwestia pleśni, ale nie wiem

Picobello

Udało mi się w tamtym roku jednego znaleźć, nie wiedząc co to jest. W tym roku szukałam, ale nie było 😔.

Zaloguj się aby komentować