Kolacja huopska. Uczę się ciągle. Dziurka się niestety dla jego zrobiła. Muszę jeszcze dużo ćwiczyć i kupić łopatkę. Ciasto 6 godzin w temp otoczenia. Proporcje z KMP. #jedzenie #gotujzhejto #pizza
73b7ea65-7475-415a-8f45-d48ec046a800
GitHub

@zosiasamosia1 dziurę zateguje się salami. Albo zjedz to też nie będzie widać ;)

zosiasamosia1

@GitHub no zjadłem posiłkując się widelcem. Wyszła naprawdę rewelacyjna. Serio praktycznie to co jadam w pizzerii w wawie. Tylko za cienkie to ciasto zrobiłem. Ale to dlatego że coś mi się nie chciała rozciągać zbyt. Może jednak brakuje tego sezonowania w lodówce.

GitHub

@zosiasamosia1 chciałbym ci pomóc ale sam nie wiem dlaczego :D

Moje ciasto wyrasta w 20-30 minut i jest gotowe na rozgniatanie ;)

zosiasamosia1

@GitHub ale to dajesz pewnie mireczki dużo drożdzy? Ja tu dałem 0.6g. nie mogę jeść tej drożdżowej pizzy bo zwyczajnie nie lubię zapachu drożdży. Polecam tak spróbować. Ciasto jest delikatne i super smaczne. Zero posmaku drożdży

chwastyodkuchni

@zosiasamosia1 dajesz placek na miskę i rozciągasz w dół.

zosiasamosia1

@chwastyodkuchni w sensie na odwrócona miske? XD sprytne całkiem, ale tu coś z ciastem było nie tak. Pierwsze 2 placki wyszły gorzej w smaku ale rozciągały się super. Ale to pewnie dlatego że miały więcej czasu na dojrzewanie w lodówce.

chwastyodkuchni

@zosiasamosia1 To kwestia siatki glutenowej, do krótkiego wyrastania nie wyrabia się tak samo jak do +24h. Bo inaczej jest zbyt sprężynujące.

Jim_Morrison

@zosiasamosia1 Przy rozciąganiu ciasta temperatura robi różnicę - jak jest zbyt zimne to robi się gumowe i niepodatne na formowanie.

GitHub

@zosiasamosia1 350g mąki na picke, 10g cukru, 5g soli, 15g oliwki, 7g drożdży + 210g piwska (temp pokojowa, najzwyklejsza najtańsza perełka). Urabiam 15 minut. Wyrasta przez 10 minut pod ściereczką.

Rozciągam ręcznie na papierze posmarowanym oliwką. Łapki też mam delikatnie w oliwce :)

zosiasamosia1

@chwastyodkuchni no ok. Dziś wrzucę do lodowy na 12h

zosiasamosia1

@chwastyodkuchni ej a jak robię 3 porcje to jaki jest sens trzymanie tego w bloku zamiast odrazu zrobić kulki?

chwastyodkuchni

@zosiasamosia1 Raczej jest.

zosiasamosia1

@chwastyodkuchni ale jaki? Wczoraj zrobiłem jedną porcję ciasta więc siłą rzeczy bloku nie miałem. I wyszło nawet lepiej niż zawsze. Czemu 400g ciasta rośnie inaczej niż 200?

chwastyodkuchni

@zosiasamosia1 To nie chodzi w sumie o samo wyrastanie ciasta, tylko o 2 wyrastanie po kulkowaniu. Tylko właśnie prawidłowym kulkowaniu.

zosiasamosia1

@chwastyodkuchni rozwin prosze. Tak łopatologicznie. Mam 2 kulki w lodówce obecnie

chwastyodkuchni

@zosiasamosia1 Bo na mój chłopski rozum rozbijasz trochę siatkę glutenową przy kulkowaniu i ponowne wyrastanie znowu ją rozbija. Przy przym chodzi mi o krótkie wyrastanie bo do 20h takie chyba jest. Wiadomo, ilość białka w mące też ma duże znaczenie. temat rzeka


https://www.youtube.com/watch?v=7X6JeNEpeW8

Zaloguj się aby komentować