#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
poproszę adres gdzie stoję te krałzy
@cweliat nie strzela te słoiki?
@Dolan @Eowmardoz xD po prostu gazowane będzie
@Eowmardoz Pierwszy raz robię jakiekolwiek przetwory
@Eowmardoz @cweliat tez jestem ciekaw bo z tego co widziałem zalecają plastikowe pojemniki które przy nadmiarze gazu po prostu go upuszczą bo są elastyczne.
Andrzeju, to jebnie. Kimchi robi się szczelne ale z możliwością wydostania się gazu przy fermentacji.
@Eowmardoz @Dolan @dildo-vaggins kurde proszę państwa dzięki za informacje. Odkręciłem bo już w sumie dwa dni stało i było bliskie jebniecia
Dlaczego ma się zepsuć? Nałóż gaze albo ściereczkę i tyle, to fermentacja mlekowa jak w małosolnymi.
To taka rurka kręcona jak do wina domowego jest potrzebna?
@cweliat daj znać przy okazji czy to capi - gdzieś czytałem że chińczyki to mają specjalne lodówki na to bo po jedno ponoć właśnie capi a po drugie chyba najlepiej w niższych temperaturach niż w zwykłej lodówce się to przygotowuje?
@trsh nie, póki co bardzo neutralny zapach
Kto Wam napisał, że są szczelnie zamknięte? Przykręca się słoiki lekko na samym początku, potem dopiero szczelnie.
@J4N A kiedy jest "potem"? Mi zwykła kapusta kiszona wywaliła słoik kiedyś, od tamtej pory robię w beczce.
Pierwsze 10 dni uchyl wieczko lub odkrec potem juz moze byc zakrecone (czytalem, nie probowalem) ja u siebie fermentuje z airlockiem jak przy bimberku i jest gitarka ale uwazam ze najpyszniejsze kimchi to tak 3msc+
Zaloguj się aby komentować