Kilka pizzuń dzisiaj wjechało. Pojawili się goście więc musiałem dorabiać trochę ciasta na szybko, fajnie bo dało sie porównać różnice w smaku - ogromna.

Łącznie 5 picek, w tym 3 nietypowe:
- pizza z pomidorkami san marzano, brzoskwinią tunczykiem, ndują i kukurydzą - ha, palce lizać. Reakcja ta sama co na hawajską "NIEEEEE, JA NIE CHCEEEE, JA NIE LUBIEEEE CHOCIAŻ NIGDY NIE PRÓBOWAŁEM" a po gryzie "o cholera to jest pyszne" klasyk xD
- coś ala canotto ale chyba zjebalem bo canotto to ponton a tu woda była w środku, więc co to niby za ponton :v
- pizza z kremem dyniowym zamiast sosu pomidorowego. Dobra, ale wolę pomidory.

#pizza
898cfd8c-fe0e-4d7c-88ed-322460dc19dc
8a7e570c-4562-42d8-bd8b-051177e9f7fb
58ae359e-42b8-493e-84d5-4e256c8daeda
Barcol

PAZNOKIEĆ NIE MÓJ JAK COŚ, KOLEŻANKA MA AJFONA TO JĄ POPROSIŁEM O WYKONANIE FOTOGRAFII

Barcol

Na to "canotto" miałem za mało miejsca pomiędzy kamieniem a uszczelką, i ledwo go wyrwałem spod grzały xd no i jak mu sie podniosły te brzegi to aytomatycznie się zjarały bardziej...

Thomash80

U mnie też pizzunia wjechała

a0e0d72a-776a-42d1-831a-79279c76fbca
Hajt

Kocham pizzę więc daje piorun🍕👌

Karol2137

Jak zrobić żeby brzegi tak urosły? Jak zrobić dobre ciasto? Gdzie posiąść wiedzę? JAK????

Barcol

@Karol2137 Heh no generalnie ja chwilę tą wiedzę zbierałem, i początki były mega frustrujące bo absolutnie wszystko robiłem nadal źle a pizza wychodziła jak zakalec xD Więc uparcie dalej oglądałem włoskie filmiki, dołączałem do grupek na fejsie, itd. Ty na szczęście nie musisz bo w toku researchu odkryłem że jest polski kanał który dosłownie w jednym artykule i dwóch filmikach kondensuje wszystko co najważniejsze xD Nazywa się Pyza made in Poland, tutaj link do przepisu: https://pyzamadeinpoland.pl/2019/10/przepis-na-pizze-neapolitanska/


W środku jest filmik w stylu "nigdy nie jadłeś prawdziwej neapolitany" i jest spoko, ale to bardziej ciekawostka, zamiast tego poszukaj jak robić ciasto na neapolitane i jak ją wypiekać.


Co do samego wypieku to ja sie z nim nie zgadzam i robię jednak nieco inaczej (ryzykowniej xD) ale nie mogę powiedzieć że jego metoda jest zła, czy coś (gość serio sie wyszkolił na turbo fachurę w tej kwestii).


Powodzenia!

Barcol

@PandroHead Najtańszy piekarnik Amica do zabudowy bez żadnej dodatkowej funkcji pizza xD

Zaloguj się aby komentować