KETO vs. PALEO

Co lepsze (jeśli chodzi o zdrowie i prawidłową wagę jednocześnie)?

Trzeba to rozstrzygnąć raz na zawsze.

#dieta #odchudzanie #zdrowie #hejtokoksy #keto #paleo
3df3631b-3419-41cf-a6fb-a041f5731af3

Co lepsze (jeśli chodzi o zdrowie i prawidłową wagę jednocześnie)?

49 Głosów
Jarem

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak

Keto nie jest zdrowe.

Barta55ko

2 lata na keto w czasie plandemii.


Przed keto:


  • waga ponad 100 kg

  • spadki glukozy podczas dnia

  • chroniczne zmęczenie mimo suplementacji witamin i pierwiastków

  • śmieciowe jedzenie

  • skolioza i ból stawów

  • w wieku 30 lat czułem się jak 50-latek


W trakcie keto:


  • pierwsze dwa tygodnie adaptacji umierałem z braku energii mimo spożywania minimum BMR (1800 kcal)

  • spadek maksymalny wagi do około 78 kg w pierwsze pół roku

  • kontrola spożywanych posiłków z Fitatu

  • ćwiczenia na elastyczność i poprawa postawy

  • odłożona suplementacja na rzecz warzyw zielonych i owoców jagodowych

  • dużo wody, nawet 4-4.5 L dziennie, przemiana tłuszczu w ketony wymaga więcej pracy dla wątroby niż zwykle, a gęsta krew nie pomaga

  • jaja, dużo jaj, w żółtku jest cała tajemnica życia


Po keto:


  • waga ustabilizowana przy 85 kg

  • poprawa wyników krwi

  • gibkość, zmniejszona skolioza

  • poprawa cery i skóry

  • odmłodzenie o kilka lat

  • energia non stop czy coś jem, czy nie

  • brak efektu jo-jo


W każdym organizmie zmagazynowane jest około 10 kg tłuszczu, który można wykorzystać jako źródło energii, w przeliczeniu na energię jest to 90 000 kcal, przy BMR na poziomie 1800 kcal, bez jedzenia można przeżyć dwa miesiące. Keto wprowadza w swego rodzaju tryb awaryjny, który uaktywnia się w kryzysowych sytuacjach jak wojna czy głód.


Polecam każdemu, kto jest zdrowy, ale chce poprawić swój tryb życia lub wyniki zdrowotne.

Polecam również post przerywany, spożywanie posiłków w trakcie 6-8 h i post pozostałe 16-18 h. Organizm wchodzi wtedy w proces autofagii, tzn. "zjada" słabe i chore komórki, a energię z tego przeznacza na produkcję nowych. Istnieją przekazy, że osoby cierpiące na raka, poprzez autofagię wyleczyły się z choroby


Nie zaczynaj keto bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ja keto testowałem na sobie będąc świadomym konsekwencji zdrowotnych. Nic takiego nie nastąpiło, więc informuję o tej diecie i zachęcam innych

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Barta55ko generalnie zgadzam się że najlepsze jest Paleo + post przerywany + od czasu do czasu 24-72 godziny postu


no i warto starać się kupować jedzenie dzikie nie hodowlane (szczególnie ryby) i w miarę możliwości z upraw ekologicznych + tradycyjnie robione produkty jeśli już kupujemy coś przetworzonego - np. takie rzeczy jak jak ocet balsamiczny, wędliny dojrzewające, jakieś solone filety rybne.


Konserwowanie żywności na zimę poprzez suszenie i solenie wymyślono już dawno.

Barta55ko

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Octy, kwasy, zakwasy i kiszonki czynią cuda niezależnie od diety.


Na przykład picie szklanki wody z sokiem z całej cytryny rano, zaraz po pobudce obniża poziom kortyzolu, co kończy praktycznie w moment proces przebudzenia. Dzień zaczyna się 15 min od wstania, a nie jak zwykle po 0,5-1h


Zakwas z ogórków kiszonych dostarcza flory bakteryjnej potrzebnej w jelitach oraz niezbędne witaminy i minerały, jak sód potrzebny w trzymaniu wody, potas potrzebnego do przewodzenia impulsów nerwowych czy witaminy B poprawiającej wygląd skóry. Doskonały po wysiłku fizycznym dostarcza kwasu mlekowego oraz błonnika

Sahelantrop

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Na diecie paleo byliśmy już kilkanaście milionów lat przed powstaniem naszego gatunku. Dieta keto została po raz pierwszy wdrożona przez pana Williama Bantinga w roku 1862. To powinno dawać do myślenia.

LondoMollari

na diecie paleo byliśmy już kilkanaście milionów lat przed powstaniem naszego gatunku


@Sahelantrop Po pierwsze nie byliśmy, bo dopiero teraz mamy globalny dostęp do takiej mnogości zróżnicowanego jedzenia. To co jedzą miłośnicy paleo nie przypomina tego co człowiek paleolityczny realnie był w stanie zdobyć - bo nie może - nikt teraz nie poluje na małe gryzonie, a gatunki roślin z tamtego okresu już dawno zostały radykalnie zmienione.


Po drugie w paleolicie oczekiwana długość życia po wynosiła 33 lata, więc to taka sobie reklama dla tej diety.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5719695/

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@LondoMollari w diecie paleo chodzi o jak najlepsze ODTWORZENIE (przez współczesnego człowieka będącego na diecie paleo) tego co jedliśmy przed rewolucją neolityczną. Nie jedzenie tego samego. Mamuta już nie kupimy w sklepie ale kupimy bizona, żubra, antylopę, jelenia. Kupimy króliki dziki, kraby, małże, ośmiornice, jajka etc.

Sahelantrop

@LondoMollari To co napisałem jest uproszczeniem. Chodzi o grupy żywności, nie o mysz z pomarańczą. Myślałem że to oczywiste. W każdym razie nasza dieta nie była oparta o tłuszcze i białko zwierzęce, bo na taki luksus możemy sobie pozwolić dopiero w czasach współczesnych (teraz pewnie wyjedzie argument: "a Eskimosi?"). Natomiast długości życia w paleolicie nie określała dieta, ale raczej jego jakość. Chociaż spożywanie surowego mięsa z pewnością go nie wydłużało.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Sahelantrop Włąśnie że była oparta o tłuszcze i białko zwierzęce, tylko tłuste mięso utrzymywało ludzi przy życiu na zimnej północy przed wynalezieniem rolnictwa.

żadne inne pożywienie nie dostarczało odpowiedniej ilości kalorii, nawet ryby i małe gryzonie były tylko dodatkiem do mięsa dużych przeżuwaczy.

Sahelantrop

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak I to jest właśnie argument, o którym wspomniałem wyżej: "a Eskimosi?". Mówisz o grupach dla których mięso zwierzęce stawało się podstawą żywienia wyłącznie w okresach glacjalnych i która zamieszkiwały tereny północnej Euroazji. To jest utarty, medialny obraz paleolitu: neandertalczycy i homo sapiens okutani w futra, brnący w śniegu po pas, aby upolować mamuta. Bzdura. Paleolit to 4,5 miliona lat, aż po rewolucję agrarną. W tym okresie owszem, zdarzały się zlodowacenia. Zdarzały się. Normą natomiast był klimat podobny do naszego lub cieplejszy. I absolutną większość tego czasu ludzkość spędziła w Afryce. Mało tego, wyjście z Afryki również nie oznaczało jej opuszczenia przez nasz gatunek. Dlatego to o czym piszesz jest niczym więcej, jak epizodami w historii naszego żywienia. Zresztą nowe badania dowodzą, że nawet dieta Neandertalczyków, dotąd postrzeganych jako wybitni mięsożercy, wyglądała inaczej. Polecam "Krewniacy" R.W. Sykes.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Sahelantrop bzdury opowiadasz nie mając pojęcia o temacie, biały człowiek z północy jadł tłuste mięso przeżuwaczy aby przeżyć

Sahelantrop

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Czy ty naprawdę nie potrafisz czytać za zrozumieniem?

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Sahelantrop czy ty potrafisz wyciągać wnioski?

Sahelantrop

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Człowieku, gdzie stwierdzam, że człowiek zamieszkujący północ nie jadł tłuszczu i mięsa? Przecież w drugim zdaniu o tym piszę. Zwracam jedynie uwagę, że to jest drobny wycinek historii naszego gatunku i paleolitu jako okresu.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Sahelantrop nie drobny bo to człowiek wybił niemal wszystkie gatunki dużych ssaków z północnej półkuli

Sahelantrop

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Piszę o czasie w którym powstawał nasz gatunek, bo to wtedy również kształtowały się nasze preferencje żywieniowe. I nie działo się to na północnej półkuli, bo tam dotarliśmy najwcześniej 120 tysięcy lat temu. Natomiast populacja, która rzeczywiście odniosła sukces i przez swoja rosnącą liczebność mogła wpłynąć na faunę zamieszkiwanego terenu, opuściła Afrykę raptem przed 60 tysiącami lat. W całej historii gatunku oznacza to "chwilę temu". Ludzie pozostali w Afryce, jak również ci którzy zajmowali północ w okresach interglacjalnych, stosowali dietę, której mięso było tylko jednym ze składników.

Z przykrością muszę stwierdzić, że twój brak wiedzy i poważne niedostatki wyobraźni, mocno utrudniają jakąkolwiek z tobą komunikację. Odnoszę wrażenie, że rozmawiam z nastolatkiem. Mam co prawda wykształcenie pedagogiczne, ale brak cierpliwości nie pozwolił mi na pracę w tym zawodzie. Co zresztą sobie chwalę i do czego wracać nie zamierzam. Pozwól więc, że wrzucę cię na czarną, aby w przyszłości już się na ciebie nie natykać.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Sahelantrop Na północy współcześni ludzie żyją 200 000 do 300 000 lat a Afrykę opuścił 3 mln lat temu. Nie wiesz o czym piszesz.

promyczekNadziei

Byłem na keto niebożym, pot pachniał jak aceton. Superfoods trzeba jeść i mięsko dobre.

Zaloguj się aby komentować