Karkówka z solanki, podwędzana zrębkami z czereśni.
Metoda pośrednia, 150*C przez 2h aż do osiągnięcia 70*C w mięsie.
Trochę zabawy, ale warto.
Przepis od grill bastards:
Karkówka 2,5kg
8-10 ząbków czosnku
rozmaryn świeży
łyżka musztardy
Solanka:
1 litr wody
100g soli
50g cukru
1 trawa cytrynowa
1 gwiazdka anyżu
3 liście laurowe
3 liście kafiru
5 ziaren ziela angielskiego
Mieszanka przypraw:
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka pieprzu
1 łyżka papryki wędzonej
#gotujzhejto #jedzzhejto #grill
dru_gru userbar
e128f6a9-108d-4db3-98fc-6b3f5b345af4
eabee55d-2164-4622-b97a-189bd032c38d
Jason_Stafford

@dru_gru dziwnie wygląda, jak pół surowe

dru_gru

Spowodowane solanką i tym, że mięso jest "mokre". Po to też sonda wbitą w mięso

kitty-cat

w foli czy bez? ile moczyć w tej solance?

dru_gru

Bez, u mnie 16h w solance.

dru_gru

Widziałem xD to już wolę w piekarniku obróbkę termiczną, a "wykończyć" nad grillem i trochę podwedzic

Zaloguj się aby komentować