Karkówka z solanki, podwędzana zrębkami z czereśni.
Metoda pośrednia, 150*C przez 2h aż do osiągnięcia 70*C w mięsie.
Trochę zabawy, ale warto.
Przepis od grill bastards:
Karkówka 2,5kg
8-10 ząbków czosnku
rozmaryn świeży
łyżka musztardy
Solanka:
1 litr wody
100g soli
50g cukru
1 trawa cytrynowa
1 gwiazdka anyżu
3 liście laurowe
3 liście kafiru
5 ziaren ziela angielskiego
Mieszanka przypraw:
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka pieprzu
1 łyżka papryki wędzonej
#gotujzhejto #jedzzhejto #grill
Metoda pośrednia, 150*C przez 2h aż do osiągnięcia 70*C w mięsie.
Trochę zabawy, ale warto.
Przepis od grill bastards:
Karkówka 2,5kg
8-10 ząbków czosnku
rozmaryn świeży
łyżka musztardy
Solanka:
1 litr wody
100g soli
50g cukru
1 trawa cytrynowa
1 gwiazdka anyżu
3 liście laurowe
3 liście kafiru
5 ziaren ziela angielskiego
Mieszanka przypraw:
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka pieprzu
1 łyżka papryki wędzonej
#gotujzhejto #jedzzhejto #grill
@dru_gru dziwnie wygląda, jak pół surowe
Spowodowane solanką i tym, że mięso jest "mokre". Po to też sonda wbitą w mięso
w foli czy bez? ile moczyć w tej solance?
Bez, u mnie 16h w solance.
Widziałem xD to już wolę w piekarniku obróbkę termiczną, a "wykończyć" nad grillem i trochę podwedzic
@dru_gru Znalazłem zamiennik i na mój rozmiar. W piekarniku mam rożen ale panie myj potem. Tyu cyk cyk i kebeb gotowy xD
@Pan_Tomat jaki problem z myciem
Mojego kettla tym odchamilem do tego stopnia, że wygląda jak nowy mimo 9lat na karku
Zaloguj się aby komentować