Kanie w kuchni azjatyckiej

Kanie w kuchni azjatyckiej

hejto.pl
Panuje powszechne przekonanie, że Kanie nie nadają się do suszenia - tylko do smażenia na świeżo, jak te pyszne skurwysyny którymi one są.

Ponieważ u mnie kań co roku jest zatrzęsienie, jakiś czas temu mama zaczęła je suszyć i mielić na proszek, jako dodatek do sosów - i rzeczywiście, nawet się w tej roli sprawdzają.

Ja natomiast spróbowałem coś innego.



Dodajemy sobie do dań azjatyckich te różne ichnie grzyby. Czemu nie spróbować tego z Kaniami?
Lubię Mun, szczególnie lubię Tremella, ale nie czarujmy się, dodaje się je dla "tekstury", nie dla smaku - którego nie mają.
Jedynie Shitake mają jakiś tam smak, ale nie podzielam zachwytów nad nimi, IMHO grzyby polskie mają dużo intensywniejszy aromat.

Miałem ich masę, więc posuszyłem je w paski zeszłej jesieni, od jakiegoś czasu dodaję do "bieda ramenów" opartych na "chińskich zupkach", do zup i dań, zamiast "azjatyckich".
Muszę przyznać że dają radę, trzeba tylko wcześniej zalać je wrzątkiem i przetrzymać.
Woda która po nich zostaje też ma jakiś tam smak grzybowy, warto ją dodać do dania czy zupki.
Oczywiście wszystko zależy od gustu, nie każdemu musi podchodzić taka trochę "szmatkowata" tekstura.



P.S.
Zobaczmy czy tworzenie artykułów na Hejto zaczęło mieć jakiś sens...

#zupkichinskie #kuchniaazjatycka #gotujzhejto #grzyby #kanie #ramen

Komentarze (12)

koszotorobur

@Opornik - kanie to dla mnie smak dzieciństwa.


Zobaczmy czy tworzenie artykułów na Hejto zaczęło mieć jakiś sens...

Sam jestem ciekaw

Interesujące treści zdobywają kilkanaście piorunów - gdy memy po dziesiątki - masy wolą papkę

Mielonkazdzika

@koszotorobur mi zajelo co najmniej 3 sekundy znalezienie gdzie sie daje pioruna. Prawie odpuscilem, malo intuicyjne

Ale tez dosc glupi jestem

koszotorobur

@Mielonkazdzika - a co ty Zetka jesteś?

Mielonkazdzika

@koszotorobur nie. Poprostu stary i niedowidze

koszotorobur

@Mielonkazdzika - ok boomer

Ragnarokk

@koszotorobur Tak działa wszystko wszędzie. Nie udawajmy, że sami nie szukamy często prostej i łatwej treści zamiast wyzwania umysłowego

koszotorobur

@Ragnarokk - chciałbym aby to było bardziej zbalansowane

HolQ

@koszotorobur irytujące to jest. Np.

@Mr.Mars wrzuca często ciekawe rzeczy i mają po kilka piorunów jedynie

koszotorobur

@HolQ - wiem, jeden z tych niewielu piorunów jest często ode mnie.

panbomboni

A sumlińskie i rachonie?

GrindFaterAnona

@Opornik moja próba podejscia do tego dania. Calkiem smaczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

b557d441-e326-45f5-af0f-f0b6d488e638
Opornik

Woo a jednak mój shit trafił na główną. Nie żebym tam zaglądał.

Zaloguj się aby komentować