#pizza #hejtopizza #jedzenie
P.S. Drożdże zawsze 5-6 gram bo więcej ciasta robić nie potrzebuję;)
@Bankrut.pl Bez drożdży?
@Pan_Pomidor haha oczywiście że są, zawsze daję 5-6 chyba, że robiłbym jednego placka to wtedy 2-3 około:) Soli też nie doliczam do masy placka bo jest mało istotna. Oliwy na oko.
@Bankrut.pl bardzo duzo tych drozdzy.... ja na 3 pizze o masie ok. 250g daje 0,3 grama drozdzy instant
@Miszcz_Joda Jeżeli 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych to 0,3 odpowiada około 1 drozdzy świeżych. Faktycznie mało. Nigdy nie pracowałem z takimi drożdzami ciężko mi się wypowiedzieć
@Bankrut.pl @Miszcz_Joda Ja też około 1 gram max daje na pizze. Sól też jest bardzo ważna w cieście, wzmacnia siatkę glutenową
z ciekawości - jak pieczesz?
ps. tu masz prawilny kalkulator
@wzr1one Sól jest oczywiście ważna ale mało istotna w masie placka dla moich potrzeb. Kalkulator oparłem o proporcje których teraz używam, wzorując się na moim guru Vito Iacopelli
@Bankrut.pl Z ciekawości - ile czasu wyrasta u Ciebie ciasto?
Cukru nie dodajecie?
@Kesik miodu ile drożdży, około 5 ja dodaje.
Gotowanie od wagi... Jak tak można
@kama2 Przy pizzy ważna sprawa w sumie jeśli chcesz uzyskać idealne ciasto a nie jesteś wprawionym zawodnikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować