Kalkulator do pizzy zrobiony na szybko do własnych potrzeb
#pizza #hejtopizza #jedzenie
P.S. Drożdże zawsze 5-6 gram bo więcej ciasta robić nie potrzebuję;)
21cc8d12-06b7-4c98-b77e-31d7488a259a
Pan_Pomidor

@Bankrut.pl Bez drożdży?

Bankrut.pl

@Pan_Pomidor haha oczywiście że są, zawsze daję 5-6 chyba, że robiłbym jednego placka to wtedy 2-3 około:) Soli też nie doliczam do masy placka bo jest mało istotna. Oliwy na oko.

Miszcz_Joda

@Bankrut.pl bardzo duzo tych drozdzy.... ja na 3 pizze o masie ok. 250g daje 0,3 grama drozdzy instant

Bankrut.pl

@Miszcz_Joda Jeżeli 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych to 0,3 odpowiada około 1 drozdzy świeżych. Faktycznie mało. Nigdy nie pracowałem z takimi drożdzami ciężko mi się wypowiedzieć

wzr1one

@Bankrut.pl @Miszcz_Joda Ja też około 1 gram max daje na pizze. Sól też jest bardzo ważna w cieście, wzmacnia siatkę glutenową


z ciekawości - jak pieczesz?


ps. tu masz prawilny kalkulator


https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/

Bankrut.pl

@wzr1one Sól jest oczywiście ważna ale mało istotna w masie placka dla moich potrzeb. Kalkulator oparłem o proporcje których teraz używam, wzorując się na moim guru Vito Iacopelli Teraz testuję g3ferrari, szukam dobrych ustawień, wcześniej piekarnik.

wzr1one

@Bankrut.pl Z ciekawości - ile czasu wyrasta u Ciebie ciasto?

Kesik

Cukru nie dodajecie?

Bankrut.pl

@Kesik miodu ile drożdży, około 5 ja dodaje.

kama2

Gotowanie od wagi... Jak tak można

wzr1one

@kama2 Przy pizzy ważna sprawa w sumie jeśli chcesz uzyskać idealne ciasto a nie jesteś wprawionym zawodnikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować