#chleb #bojowkapiekarska
To dumę okaż jej a nie światu.
@Aksal89 całkiem całkiem ale nie krójcie na gorąco
Nie mogłem się powstrzymać 😁
@Aksal89 nie wiem jak wam się to udaje w zwykłym piekarniku, moja próbowała parę razy ale jest zwyczajnie za niska temperatura.
@Opornik Może piekarnik skopany albo model co nie grzeje do 230. Wystarczy 230 stopni.
@Opornik 180 wystarczy, tylko trzeba dobrać przepis. zmierz temperaturę w środku, może macie zimne punkty
@GazelkaFarelka @tptak Podejrzewam że właśnie o przepis może chodzić, powiem starej.
@Opornik Większość przepisów do pieczenia chleba podaje 230 stopni. Swoją drogą to jest temperatura którą osiąga każdy dzisiaj standardowy piekarnik, nawet te prostsze i tańsze.
@GazelkaFarelka Aż se sprawdziłem, mój jest do 250. Myślę że termoobieg też dużo pomaga, ja niestety nie mam.
@Opornik kwestia odpowiedniego nawodnienia ciasta i poczekania aż wyrośnie zanim je włożysz do piekarnika.
Na yt pełno poradników
Dodam jeszcze jak nie robisz na zakwasie to drożdże zacznij aktywować 24-48 przed pieczeniem i zostaw aby porządnie sfermentowały.
@Opornik No właśnie termoobieg nie jest zalecany, wręcz przeciwnie, każą wyłączać jeżeli jest taka możliwość albo nakrywać chleb. Więc powinno się spokojnie chlebki dać upiec.
@Iuee @GazelkaFarelka Pokombinuję, może znowu spróbuje. Chciał bym raz zjeść taki chleb jaki pamiętam z dzieciństwa. Te wszystkie "chleby dziadka" "chleby babci" co niby tak ładnie wyglądają to pic na wodę...
@Opornik miałem piekarniki gdzie w jednym punkcie paliło a w innym zostawiało surowe ciasto.
Warto zdobyć dodatkowy termometr i zobaczyć co robi. Jest kilka opcji co zrobić. Możesz piec foremkowce w 180C, możesz piec w żaroodpornym lub żeliwnym naczyniu. To nie jest tak że albo masz 300 stopni albo nawet nie zaczynaj
@Aksal89 wyruchaj ją porządnie za ten chleb
@FarQ Ale jak to.... taka nagła zamiana miejsc?
Jestem tak dumny z mojej różowej, że muszę się nią (a konkretnie jej chlebem) pochwalić
@Aksal89 Daj bez chleba
@Aksal89 Robię podobny. Chleb na zakwasie? Ja nie wiem co z tą temperaturą ale ja piekę w 200 i jest ok.
Na suchych drożdżach, nie chce nam się nigdy męczyć z zakwasem. Tutaj też było 200 stopni i jest git
Zaloguj się aby komentować