W jakich produktach spożywczych znajduje się najwięcej grzybów i ich toksyn (aflatoksyny)?
Jak minimalizować ryzyko?
Czy wysoka temperatura niszczy toksyny?
https://youtu.be/Z0OfWwvaeN8
@Lubiepatrzec w jakich? Szkoda że chatgpt nie umie streszczać wideo
@Lubiepatrzec tldr?
@LM317T @eswemenasja wideo ma 8 minut. Odpalcie sobie na podwójnej prędkości to w 4 minuty ogarniecie co i jak.
@Lubiepatrzec a to wieczorem obejrzę bo i tak go subuję, lubie sobie przed snem słuchać takie podcasty
@LM317T @eswemenasja TLDR Najbardziej migdały, pestki moreli i pistacje, dalsze miejsca zajmują orzechy brazylijskie i laskowe, a następnie niektóre przyprawy proszkowane (papryka, pieprz biały, czarny, cayenne, imbir kardamon, gałka, kurkuma). Mniejsze ryzyko stanowią orzeszki ziemne rodzynki i inne suszone owoce, kukurydza oraz ryż.
Ogólna porada: nie kupować tych produktów "luzem", a w mniejszych porcjach, raczej już spakowane, z nabitą datą ważności
@naziduP dziękuję
Zaloguj się aby komentować