Vindaloo to taki trochę kundel kulinarny. Sprowadzony w XVI wieku na indyjskie Goa przez Portugalczyków, wzbogacony indyjskimi przyprawami łączy ze sobą smak octowych, portugalskich marynat, oraz indyjskie aromaty. Brytyjczycy też lubią go czasami nieco zmienić.
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie
@paramyksowiroza Jeśli o mnie chodzi to po prostu nie lubię za bardzo ostrego jedzenia, ale smacznego
@RiverStar Nie będzie
@paramyksowiroza "indyjską wyspę Goa"... Opie proszę Cię...
@parabole W sumie, masz rację. Zawsze słyszałem, że to danie powstało na jednej z wysp należących do Goa. Pewnie dlatego miałem w głowie taki skrót myślowy.
@paramyksowiroza wyglada super. Kiedys bylem w restauracji w ktorej jesli chcialo sie zamowic vindaloo albo phall curry to trzeba bylo podpisac deklaracje ze zdajesz sobie sprawe z ostrosci dania.
@Mielonkazdzika Mnie raz pokonało danie w normalnej indyjskiej knajpie w Warszawie.
Uprzedzali że będzie ostre, ale nie uprzedzali że w połowie posiłku stracę umiejętność mówienia, bo po prostu zdrętwieje mi język.
Na szczęście obsługa już chyba znała temat, bo na moje bełkotliwe "ao aaaaasiiii" przynieśli mi mango lassi w którym widziałem ratunek. Niezapomniane chwile, wspaniałe przeżycia! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować