-
Grzyby do smażenia powinny iść suche. Więc nawet jak były bardzo brudne i musiałeś umyć pod kranem - wysusz
-
Pokrój na średniej grubości plastry. Pod żadnym pozorem nie sól
-
Rozgrzana patelnia, średni ogień, mała ilość tłuszczu (tutaj zdania podzielone, mi pasuje jak jest minimalnie)
-
Najważniejsze - nie zajebać patelni ilością pieczarek. Nie ma być jednej na drugiej - jedna warstwa. Jak masz więcej, smaż partiami aż zaczniesz widzieć karmelizacje
-
Posól na koniec, jak już zdejmujesz patelni. Możesz wtedy inne rzeczy też dodać, zależnie od potrawy i gustu.
Dzięki takiemu podejściu grzyby nie zmieniają się w miekką papkę, zachowują fajny smak i teksturę.
#grzyby
Mój sposób na grzyby - wrzucić na olej i NIE DOTYKAĆ! NIE MIESZAĆ! Schować ręce do kieszeni, żeby nie kusiło przemieszanie ich
@koniecswiata Tak, w sumie mogłem to też dodać.
@Ragnarokk panie sorze, a jak postępować przy duszeniu?
@em-te Tak, by nie było świadków. Inaczej będzie problem.
@Ragnarokk ja to wrzucam wszystko, sole od razu żeby się wody pozbyć i czekam :)
Ale ja to ten chory pojeb co je nutelle z masłem :D
@cebulaZrosolu Z jedzeniem jest jak z seksem, ważne by pasowało Tobie i tym co razem z Tobą do gęby wkładają
@Ragnarokk Nie zahaczyłeś o jeden fundamentalny temat. Masło, smalec czy olej?
@LondoMollari
Ja sam używam homeopatyczne ilości, więc używam co mam bliżej - najczęściej olej. Masła klarowanego czy smalcu nie używam na co dzień, więc nie mam pod ręką, a klasyczne masło ma jednak chyba za niską temperaturę dymienia. Ale jak mam je wyciągnięte (bo coś innego) to i z tym mi się zdarza.
Znam
mmm nutella z masłem. dawno nie jadłem
https://youtu.be/XLPLCmwBLBY?si=i4R84TG03rBjrITA
Polecam takie podejście do tematu, nigdy się nie zawiodłem na efekcie.
@pvintage Też próbowałem, widziałem nie na tym filmiku ale na innym. Też dobry efekt.
Ludzie jedzą nutellę bez masła? Barbarzyńcy.
A ja lubię dodawać soli na początku tak żeby jak najwięcej wody wyszloz
@Ragnarokk czyli ja robię praktycznie wszystko odwrotnie
Pieczarki po myciu prosto na patelenie drobne plastry, z reguły 0,5kg paczka naraz patelnia wypełniona po kilka warstw. Zamiast soli od razu jak jeszcze surowe polewam magi, sól, glutaminian, lubczyk robią robote, od razu świeżo mielony grubo pieprz i przesmażona bardzo drobno pokrojona cebulka. I smażyć do zredukowania całej wody, pozostaje idealna smaczna baza to wszystkiego pizzy tortilli sosów wszystkiego.
@Goldie Z MSG to i skarpetki smaczne
Niech Ci Bozia w grzybach wynagrodzi, dzieciach znaczy się.
@Tapporauta Mam już wystarczająco. Dzieci przynajmniej
Ja tam wolę inaczej. Ale też lubię białą czekoladę.jpg
@Ragnarokk piszesz najpierw o grzybach a potem o pieczarkach. Z pieczarki taki grzyb jak z czipsów sałatka warzywna. Niby rodzaj ten sam (pieczarka to grzyb a ziemniak to warzywo) ale rozumienie trochę inne.
@Ragnarokk a co do pieczarek to dwie szkoły - twoją to złociste pieczarki, ale można jeszcze zrobić szarą, wysmarzoną tekturową papkę którą zajadało się poprzednie pokolenie.
@Ragnarokk Ja tam lubie zetrzeć, podsmażyć taką papkę scybulko, potem na bagiete, starty ser, tani ketchup...
Zaloguj się aby komentować