Jak ktoś nie ma szynkowara można zrobić w wersji słoikowej z galaretką. Przepis w komentarzu.
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie
ile taka szynka wytrzymuje?
@eripse Ciężko mi odpowiedzieć bo wyszło mi mięsa 0,94 kg i jak wyjmę z szynkowara przekroje i pół zamrożę. Druga część będzie przy mojej liczbie domowników zjedzona w tydzień.
@eripse otwarta ok 1,5 tygodnia spokojnie. Chociaż u mnie chyba nigdy tyle nie wytrzymały, szybko są pożerane.
@Zielonypomidor dodajesz jakiejś zelatyny czy czegoś takiego? Bo kiedyś próbowałem robić szynke drobiową, to strasznie się rozwalala;/
@nxo Tak, plaska łyżeczka w 100 ml wody. Tylko robię to z lenistwa bo pewnie wystarczyłoby około 5-10% zmielić na 2 dwukrotnie czy skutrować blenderem.
Kupiłem taki szynkowar z pół roku temu..a może rok, więc przydałoby się go użyć. @Zielonypomidor podzielisz się przepisem na takie smakołyki?
@madhouze Chętnie, za dwa dni jak wyjdą efekty, bo zrobiłem sobie taką leniwą wersje i trzeba najpierw ocenić czy można sobie na nią pozwolić.
@Zielonypomidor o będę robił dzięki :D
@Zielonypomidor Kurczę, już tyle czasu zbieram się aby zrobić domową konserwę słoikową. Do tej pory robiłam tylko tyndalizację mięsa w rosole, takie mięsko do dodania do obiadu, a nie na kanapki.
@BettyLou Słoikówki robiłem parę razy i polecam. Po tyndalizacji poza lodówką, tylko wtedy lepiej więcej na cały garnek/piekarnik.
@Zielonypomidor Tak, dokładnie, musiałam wykorzystać duży nadmiar mięsa a już nie miałam miejsca w zamrażarce. Po tyndalizacji normalnie poza lodówką stało, fajna sprawa na jakieś wyjazdy. Co ważne, tyndalizować trzeba także dynię w słoikach, bo ze względu na ph pasteryzacja nie wystarczy. Raz dyni zrobiłam z 40 słoików jak miałam kilkanaście kg w prezencie xD
@Zielonypomidor Ja ostatnio mielonkę wieprzową z korniszonkami robiłem w szynkowarze
@Odpad_selektywny Smacznie wygląda.
@Odpad_selektywny przepis z nomartu?
@Astro Dokładnie tak
Zaloguj się aby komentować