Czy macie jakiś pomysł jak zrobić taką rybę w słoik, próżniowo czy cokolwiek aby przedłużyć jej termin do spożycia? Poza zamrażarką, to niestety chwilowo nie jest brane pod uwagę.
#gotujzhejto #domowelepsze
@Astro może jakaś pasta rybna?
Łososoa odpiec, trochę zjeść na obiad, a resztę rozdrobnić i wymieszać z czym się nawinie xD
Jakiś jogurt naturalny, jajka gotowane, ogórek kiszony czy co tam masz
@moll ale czy to że przerobię go na pastę przedłuży mi termin przydatności? Przecież ja w dwa dni nie zjem pół kg łososia!
@Astro pasta i tydzień spokojnie poleży.
A jak zjesz trochę a resztę przerobisz to masz na dłużej
@moll łosoś na winie? xd
@moll nigdy nie robiłem żadnej pasty rybnej. Podasz jakiś konkretniejszy przepis? I co jest konserwantem w tej paście?
@Astro sól, bo sobie solisz wszystko. Ogólnie w taką pastę wrzucasz co masz/chcesz. Taką robiłam z karmazyna, bo nie pomysłu co z nim zrobić, a mi zostało https://www.przepisnikmoniki.pl/2023/04/pasta-rybna-na-kanapki.html
a ryba to nie mięso?
Ale ryba to mięso, tylko katolicy sobie wmawiają, że nie.
@Astro w zalewę octową dawaj
@szczelamseczasem podaj proszę jakiś konkretny przepis. I czy ocet nie zabije delikatności łososia?
@Astro Jak zrobisz delikatną zalewę to nie zabije. Podstawa do ocet i sposób przygotowanie ryby. Trzeba ją trochę "przeciągnąć" przy obróbce termicznej. Ja pod filet mam sprawdzony przepis.
Zalewa (1 litr):
-
4 szklanki wody
-
3/4 szklanki octu
-
2 x łyżeczka cukru (mała)
-
1 x płaska łyżeczka soli
-
4 kulki ziela angielskiego
-
4 kulki pieprzu
-
3 liście laurowe
Zagotowujesz i dodajesz cebulę (według uznania, ja lubię cebulę do ryby i daję więcej) pokrojoną w krążki. Gotujesz kilka minut.
Ryba:
-
kroisz na takie kawałki jakie wejdą do słoika, najlepiej równe, szerokie, grube (można zrobić cały kawał ryby ale nie będzie usmażony/ upieczony z każdej strony jak go pózniej pokroisz. Krojenie całego "po" może spowodować rozpadanie w słoiku)
-
sól, pieprz, mąka (opcja)
-
smażymy lub pieczemy (wolę w mące i smażone)
Całość układamy w słoiki przekładając cebulą z zalewy. Zalewamy zalewą. Można pasteryzować jak chcesz dużo dłużej przechowywać.
@Astro Upiecz zapiekankę z tym lososiem, wpierdol do lodówki, jedz przez kolejne 4dni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No i w sumie co to jest 500g łososia dla dorosłego chłopa. Dwa solidne obiady, akurat na dwa dni.
Potrójna tyndalizacja i rybę ze smakiem w 2029 wciągniesz na obiad.
@totengott ten pomysł najbardziej mi się podoba. Podasz jakiś sprawdzony przepis? Z czym łączyć, czym przyprawić?
@Astro szukałbym przepisu na paprykarz i tyndalizował w słoikach
gdybym nie miał przepisu to bym kombinował tak: jakaś passata, trochę surowego ryżu, ryba, cebula, czosnek, papryka, przyprawy, w słoiki, tyndalizacja.
edit: o już widzę że mnie ubiegli z pomysłem
Zaloguj się aby komentować