Jako że nie samym mięsem człowiek żyje (a szkoda) to dziś przedstawiam potrawę z nadwarzywa. Ziemniak proszę państwa jest najcudowniejszą bulwą na świecie. Można z niego zrobić tak dużo ze chyba nic mu nie dorówna. Najpopularniejsze to chyba wódka i frytki.
Ale ja, ja lubię babę ziemiaczaną. Gdzieniegdzie nazywaną rejbakiem. I dziś będę ją jadł. Smacznego.
#gotujzhejto #domowelepsze
aa4d1354-974f-42c7-a139-39ecdd7dc877
a221c83d-438a-4baf-a88a-3cb0b8072cf7
Astro

@Rebe-Szewach nie przepadam ale daj przepis. I smacznego!

Lubiepatrzec

@Astro mięcha więcej niż pyrów. Bardzo dobrze!

Astro

@Lubiepatrzec wiadomo. Mięso musi być!

PS każdy lubi patrzeć :)

Rebe-Szewach

Prosty. 3 szklanki mąki, może być Kruoczatka, 5 żółtek, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru cukier waniliowy, 250g masła. Wszystko zagnieść na ciasto. Odciąć 1/3 i zamrozić. Obrać 2.5 jabłek zetrzeć, odcinać sok po 10 minutach. dogadać cukier 6 łyżek sok z cytryny. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce i piec 8 min na 180° Wyjąć położyć jabłka i zetrzeć resztę na grubym oczku. Piec w 180° przez 50m

Astro

@Rebe-Szewach a co z zamrożona 1/3? Dla kota?

kodyak

Robiłem nawet wersję z mięsem mielonym w środku. Wtedy smakuje dość podobnie do kartacza a jednak mniej roboty

Astro

@kodyak mi taka wersja średnio się podobała. Lubię dość zwarte ciasto. A z mielonym nie udało mi się takiego uzyskać.

pawel-l-1

Narobiłeś smaka!

I przypomniałeś mi przepis mojego staruszka z podobnymi składnikami. Ziemniaki, cebulę i kiełbasę kroił na takie 3-4mm krążki. Układał w garnku nasmarowanym olejem warstwami na przemian: ziemniaki, cebula, kiełbasa, odrobina soli i pieprzu, ziemniaki, cebula, etc. Nakrywał pokrywką, stawiał na ogniu i gotował do miękkości. Sprawdzał patykiem do szaszłyka. Pod koniec wbijał kilka jajek, kładł ser na wierch, kilka minut i gotowe. Zzeralem z keczupem. I ten aromat.

Astro

@pawel-l-1 a wiesz co? Jak wrócę do domu to coś takiego zrobię w wolnowarze :) chociaż to bardziej pieczone/duszone niż gotowane ale będzie świetne. Wiwat ziemniaki!

pawel-l-1

@Astro Wystarczy do tego zwykły garnek, też robi robotę. I masz rację, to jest takie pieczone/duszone. Na spod zawsze daję dwie warstwy ziemniaków, bo pierwsza lubi się przypalić. I rzecz według mnie najważniejsza: kiełbasa musi być bardzo dobrej jakości! Wiwat pyry 🤣

Astro

@pawel-l-1 pewnie ze wystarczy garnek. Ale w wolnowarze nie będę musiał pilnować temp ani obawiać się o przypalenia :)

ZBOWiD

@Astro Babka idealna na męskie chlanie, do tego sos czosnkowy.

Astro

@ZBOWiD wole ogórka. Ale dobra baba nic nie potrzebuje :) kusi mnie żeby zrobić taka z suszonymi pomidorami w środku (oczywiście mięso też).

Felonious_Gru

@Astro wygląda dobrze, ale ziemniaki jeszcze zbyt młode na to

Astro

@Felonious_Gru może i tak, ale ja nie włączę w mistrzostwach polski na babę ziemniaczana wiec jakoś przeboleję :) i zjem ze smakiem.

Felonious_Gru

@Astro po prostu trudniej zrobic - a skoro wyszla ładna to spokojnie możesz startować

Astro

@Felonious_Gru to nie jest taka prosta sprawa :) jeśli dobrze pamietam to już były. I pewnie jak co roku wygrała to baba co to organizowała i ma knajpkę z baba ziemiaczaną w Supraslu. Nie polecam.

Zaloguj się aby komentować