Ale ja, ja lubię babę ziemiaczaną. Gdzieniegdzie nazywaną rejbakiem. I dziś będę ją jadł. Smacznego.
#gotujzhejto #domowelepsze
Na słodko.
Poproszę przepis
@Rebe-Szewach nie przepadam ale daj przepis. I smacznego!
@Astro mięcha więcej niż pyrów. Bardzo dobrze!
@Lubiepatrzec wiadomo. Mięso musi być!
PS każdy lubi patrzeć :)
Prosty. 3 szklanki mąki, może być Kruoczatka, 5 żółtek, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru cukier waniliowy, 250g masła. Wszystko zagnieść na ciasto. Odciąć 1/3 i zamrozić. Obrać 2.5 jabłek zetrzeć, odcinać sok po 10 minutach. dogadać cukier 6 łyżek sok z cytryny. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce i piec 8 min na 180° Wyjąć położyć jabłka i zetrzeć resztę na grubym oczku. Piec w 180° przez 50m
@Rebe-Szewach a co z zamrożona 1/3? Dla kota?
Zetrzeć na wierzch
Robiłem nawet wersję z mięsem mielonym w środku. Wtedy smakuje dość podobnie do kartacza a jednak mniej roboty
@kodyak mi taka wersja średnio się podobała. Lubię dość zwarte ciasto. A z mielonym nie udało mi się takiego uzyskać.
jak nie ma bapki?
Narobiłeś smaka!
I przypomniałeś mi przepis mojego staruszka z podobnymi składnikami. Ziemniaki, cebulę i kiełbasę kroił na takie 3-4mm krążki. Układał w garnku nasmarowanym olejem warstwami na przemian: ziemniaki, cebula, kiełbasa, odrobina soli i pieprzu, ziemniaki, cebula, etc. Nakrywał pokrywką, stawiał na ogniu i gotował do miękkości. Sprawdzał patykiem do szaszłyka. Pod koniec wbijał kilka jajek, kładł ser na wierch, kilka minut i gotowe. Zzeralem z keczupem. I ten aromat.
@pawel-l-1 a wiesz co? Jak wrócę do domu to coś takiego zrobię w wolnowarze :) chociaż to bardziej pieczone/duszone niż gotowane ale będzie świetne. Wiwat ziemniaki!
@Astro Wystarczy do tego zwykły garnek, też robi robotę. I masz rację, to jest takie pieczone/duszone. Na spod zawsze daję dwie warstwy ziemniaków, bo pierwsza lubi się przypalić. I rzecz według mnie najważniejsza: kiełbasa musi być bardzo dobrej jakości! Wiwat pyry 🤣
@pawel-l-1 pewnie ze wystarczy garnek. Ale w wolnowarze nie będę musiał pilnować temp ani obawiać się o przypalenia :)
@Astro Babka idealna na męskie chlanie, do tego sos czosnkowy.
@ZBOWiD wole ogórka. Ale dobra baba nic nie potrzebuje :) kusi mnie żeby zrobić taka z suszonymi pomidorami w środku (oczywiście mięso też).
@Astro wygląda dobrze, ale ziemniaki jeszcze zbyt młode na to
@Felonious_Gru może i tak, ale ja nie włączę w mistrzostwach polski na babę ziemniaczana wiec jakoś przeboleję :) i zjem ze smakiem.
@Astro po prostu trudniej zrobic - a skoro wyszla ładna to spokojnie możesz startować
@Felonious_Gru to nie jest taka prosta sprawa :) jeśli dobrze pamietam to już były. I pewnie jak co roku wygrała to baba co to organizowała i ma knajpkę z baba ziemiaczaną w Supraslu. Nie polecam.
Zaloguj się aby komentować