Jaki ekspres do kawy?

Założenia:
2-3 kawy dziennie
musi robić pyszne cappuccino
jakiś sensowny "podajnik" na mleko
taki automat co się "naciska" i kawa się robi ; )

Nie, nie pytajcie o budżet, celujemy w najniższy pułap cenowy który ma sens ( ‾ʖ̫‾)

Nie znam się, błądzę jak we mgle,

#ekspresdokawy #kawa
Jarem

@Marchew

Philips LatteGo

Edit: model jakikolwiek. Te ekspresy są na bebechach Saeco, mają świetny do czyszczenia podajnik mleka, ekspres ma wyciągany blok zaparzający, dzięki czemu nie strzeli Ci po 2 latach użytkowania.


Mam taki za 2k już 5 lat i zero problemów

Heheszki

DeLonghi Ecam 21/23 Cappuccino Elite - najlepiej używany kupić i oddać do full-service przeglądu w mieście wojewódzkim.

Przemyślana konstrukcja prosta jak cep. 3 takie przeszły mi przed oczami i tak bym zrobił. Idzie to kupić za 500 złotych, a przegląd raz na rok i tak jest niezbędny jeżeli robisz 5-6 kaw dobowo.

W porównaniu z powyższym Philipsem 54/55xx wypadają bardzo podobnie. Sam byłem zaskoczony. W philips fajnie że serwisujesz to co się wyciąga bokiem - a jest tam cała zapażarka. Kawka wychodzi identyko, DeLonghi ma mniej opcji dla dużej porcji - trzeba robić podwójne. Generalnie kwestia budżetu bo: i tak dasz na serwis za rok, i tak trzeba odkamieniać, i tak dokupujesz filtry, "cudów nie ma"

bartek555

J/w philips latte go, lata od lat, a dziennie jak jestem w domu leci z 8 kawe

Fly_agaric

Zawsze był DeLonghi i DeLonghi. Ale odkąd się dorwałem do wietnamskiej robusty, to już tylko Bialetti, bo oddaje z tej kawy wszystko co najlepsze, i naprawdę mogę w końcu powiedzieć, że kawa smakuje inaczej niż wszystkie, a jest znakomita. Ekspresu już tylko żona i goście używają, a ja jestem w szoku, że wylazłem ze swego leniwego, wygodnego ekspresowego kurwidołka i nie tylko mi się chce, ale i przyjemność mi to sprawia.

Marchew

@Fly_agaric Ale że kawa marki bielatti czy jakieś ich czajniczki?

Fly_agaric

@Marchew Czajnik - taki na indukcję teraz mam. Kawa to Trung Nguyen, wszystkie co docierają do europy to chyba ten sam producent, choć wyglądają czasem bardzo różnie. Jedyne czego trza pilnować, to żeby była 100% wietnamska robusta.

Aaa, nie nadaje się do ekspresów (nawet jeśli pisze, ze się nadaje, to uwierz mi, że nie) - zatyka ciśnieniowe, a przelewowych za wolno schodzi. Wietnamczycy używają zaparzarek, ale to też nie jest wciąż aż tak intensywne i smaczne, jak zrobi Bialetti.

Marchew

@Fly_agaric A jaki model Bialetti polecisz? Na www mają tego zbyt dużo O_O

Fly_agaric

@Marchew Do indukcji, czy zwykły? Na ile filiżanek - muszę tu wspomnieć: o ile nie jesteś fanem rozmiaru espresso (maciupinki), to ich deklaracje traktuj: 2 ichnie filiżanki = 1 polska. Takimi kryteriami się kieruj.

Te całkiem ze stali zdają mi się lepiej wykonane od tych ze stalowym dołem i aluminiową górą, ale to subiektywne może być.


Mam taki:

https://www.amazon.pl/Bialetti-fili%C5%BCanek-antypal%C4%85cy-indukcji-nierdzewna/dp/B09KZV5LW8/ref=sr_1_2 w najmniejszym rozmiarze (2 filiż)i to jest jednoosobowa opcja.

Ojciec ma tą:

https://www.amazon.pl/Bialetti-Induction-Wszystkich-Kuchenkach-Fili%C5%BCanek/dp/B08BNVF2N5

- wydaje mi się bardziej rozklekotana, ale łatwiej je myć. Do mycia ich nie wolno używać detergentów, bo ponoć zmienia się smak kawy, więc to może być znaczący argument.

Zaloguj się aby komentować