Jak zrobić taki równy biszkopt? Ja za każdym razem jak robię to po wystygnięciu mi się ten środek trochę zapada i powierzchnia jest taka nierówna i pomarszczona. Jest na to jakiś sposób?
#gotujzhejto #pieczzhejto #jedzenie #bojowkapiekarska
9db1825b-1fd6-406d-9bff-3bef6049e919
0jciecPijo

@BettyLou Nie wiem, ale chętnie też się dowiem!

Kyr_Kaw

@BettyLou tu może być dużo czynników. Od złego przesiania mąki, poprzez za szybkie wymieszanie mąki z resztą składników, za szybkie wciągniecie ciasta z piekarnika, za krótkie pieczenie lub za niska temperatura. Trzymasz go po upieczeniu w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami?

0jciecPijo

@Kyr_Kaw Ja trzymam, ale on już w samym piekarniku nie jest taki równiutki.

kazik117

@BettyLou Nie wiem, nie startuję w zawodach, na moje potrzeby krzywy biszkopt smakuje tak samo

BettyLou

@Kyr_Kaw Tak, trzymam po upieczeniu w piekarniku, próbowałam nawet sposób na tzw. "biszkopt rzucany" ale też nie pomogło. Mąkę przesiewam zawsze przesiewaczką, tak samo powoli staram się wmieszać mąkę.

BettyLou

@kazik117 Tak, tylko jak kroję go na blaty do tortu to jedna część jest równa, a druga taka "wygięta" co przeszkadza w przekładaniu kremem

moll

@BettyLou biszkopt po wyjęciu z piekarnika, delikatnym przestygnięciu żeby się nie poparzyć, wywalasz do góry dnem na deskę, możesz wypiąć w ogóle z formy, i tak studzisz do końca

BettyLou

@moll Aha, czyli po prostu studzenie do góry dnem? Spróbuję następnym razem

moll

@BettyLou tak. Wtedy też na desce zostanie Ci "skórka" albo ją zeskrobiesz i masz taki "żywy" biszkopt do wykorzystania


I jeśli robisz biszkopt tortowy, to dodawaj do ciasta skrobię ziemniaczaną. Po upieczeniu jest sztywniejszy

PanMatejko

On leży po prostu do góry nogami?

ramen

@0jciecPijo @BettyLou 100 minut, 150 stopni, termoobieg

Zaloguj się aby komentować