Jak zrobić goude
hejto.plCo potrzeba
- mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, czyli to w przezroczystych butelkach. U mnie 6l
- KCl 1g/5l
- bakterie 1g/10l
- podpuszczka; u mnie paczka była na 20l i dałem mniejszą połowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pierwszym etapem jest wytworzenie skrzepu. Najpierw do zimnego mleka dodałem KCl i wolno mieszając podgrzałem do 32 stopni. Następnie dodałem bakterie, pomieszałem chwile i zostawiłem w spokoju na 30 minut. W miedzyczasie przygotowałem podpuszczke rozpuszczając ją w ~50ml zimnej wody. Teraz wystraczy wlac podpuszczkę, pomieszac chwilę i znowu zostawiamy na 30 minut. Przed pocięciem skrzepu należy go przetestować, jesli będzie słaby to dajemy podpsuzczce jeszcze kilka minut. Robi się to wbijając czubek noża w skrzep/nieskrzep, odwracając o 90 stopni i lekko unosząc. Poprawny skprzep rozejdzie sie na boki zachowujac mniej więcej swój kształt.
Skrzep został pocięty w kostkę 2cm, zostawiony do lekkiego puszczenia serwatki i pocięty ponownie w kostkę 1cm. Powoli mieszałem przez 15 minut, by jak najwięcej serwatki sie wytrąciło/ wydzieliło/ odłączyło od skrzpeu (niepotrzebne słowo skreslić). Po 5 minutach odlałem 1,5l serwatki i uzupełniłem czystą woda w temp 40 stopni. teraz powoli mieszając utrzymałem 38 stoppni przez 30 minut i odlałem serwatke do poziomu ziarna. na tym etapie ziarno powinno dać się reką zgnieść w kulke i potem rozdzielić.
Prasowanko!
najpierw 15 minut w formie bez obciażenia. Potem 5kg przez godzinę i trzy razy po godzinie z 10kg za każdym razem przewracając ser na drugi bok. Prasa daje ma mnożnik x2.8, a obciążeniem sa butelki po mleku z wodą w siatce.
Po prasowanku
teraz pacjent polezy w formie 24 h, a jutro 8h kapiel w solance 15%