Jak wiecie mam wolną chatę i se tak myślałem co by tu sobie dobrego ugotować co będzie se można przygrzać po przyjściu z pracy i wymyśliłem żeby sobie bigosu nagotować. Znalazłem w spiżarce jeszcze dwa słoiki kapusty, przepłukałem nieco wodą bo kwaśna była jak skurwysyn, zalałem wodą, dodałem ziele, jałowiec, pieprz ziarnisty, liść bobkowy, trochę suszonych grzybów, potem dodałem zesmażoną karkówkę, kawałek żeberka wędzonego, poleciałem teraz szybko do sklepu po jeszcze jedną przyprawę do bigosu, wędzone śliwki i kiełbasę toruńską którą trzeba elegancko podsmażyć no i piwo (piwo dla mnie, nie do bigosu) no i pichcę. Jak by był jeszcze za kwaśny to się daje łyżkę powideł śliwkowych ;)

#gotujzhejto #jedzenie
75e72855-d7aa-4b9c-aa6d-86db6ac91d1a
Mr.Mars

@MarianoaItaliano Bigos musi być kwaśny.

MarianoaItaliano

@Mr.Mars No musi ale nie tak żeby ryja wykręcał. Ta kapusta już dobrych kilka miesięcy stała od zakupu więc pewnie dlatego taka kwaśna. Termin miała do końca października więc z rok już miała.

koszotorobur

@Mr.Mars - ale nie za kwaśny

koszotorobur

@paulusll - chyb że skwaśnieje

MarianoaItaliano

@koszotorobur Trzeba ostudzić na kuchence i potem w chłodne miejsce albo do lodówki, tydzień minimum postoi. Ale za 3 dni to już go nie będzie xD

Mielonkazdzika

@Mr.Mars @koszotorobur @MarianoaItaliano ja lubie kazdy rodzaj bigosu. Moze byc slodki, a moze byc tez taki wykrecajacy jape

AndrzejZupa

No i namówił!

Jutro teleportacja na Kujawy i robię.

MarianoaItaliano

@AndrzejZupa Są grzyby w ogóle w lesie? Bo jak dzwoniłem do dziadka to mówił że u nas w radomskim to sucho, parę kurek znalazł jedynie.

AndrzejZupa

@MarianoaItaliano na Kujawach mam w chuj młodnika sosnowego sprzyjającego maślakom....ale ...tydzień ponad bez deszczu więc się nie nastawiam. Na szczęście mam nadal kilka kilogramów suszonych prawdziwków że Szwecji¯\_(ツ)_/¯

MarianoaItaliano

@AndrzejZupa No i takie grzyby to ja rozumiem, królewskie, najlepsze!

Fly_agaric

@MarianoaItaliano Przepis podobny do naszego domowego. Moje mame daje kapustę słodką, z kwaśną fifty-fifty, właśnie, żeby uniknąć efektu "kwaśna była jak skurwysyn" i wg. mnie działa świetnie.

Zaloguj się aby komentować