#piwo #piwowarstwo
@cskparty z takich niszowych, to tylko piwo Orzechowe mi smakuje, reszta to komercyjne np. Tyskie.
@cskparty nosze się z tym żeby zacząć warzyc
@Weathervax Brewkit., termometr i wiadro. To wszystko co potrzebne na poczatek. Butelki po napojach gazowanych, weglan sodu do dezynfekcji i jedziesz. Jak zupka chinska. Dobre piwo, jak wykumasz, takie dojebane. Np. Stout lub Double IPA, to 2-3 PLN za jedno. I to uczucie kiedy zrobisz cos dobrego....
@cskparty robiłem 2 podejścia do kitów, ale za każdym razem drożdże były zbyt dominujące w smaku i się poddałem
@dez_ Moze za szybko? Moze za wysoka temp. ?Moje pierwsze brewkity smakowaly jak rzygi. Trzeba walczyc. Dezynfekcja temperatura. Najwazniejsze. Drozdze moze kup osobno. Coopers ma zajebiste brewkity
@cskparty na coopersie robiłem (i ich drożdżach). Moze zimą się pobawię jeszcze.
płacę podatki, ale Czechom. podoba mi się pomysł warzenia ale nie mam miejsca, cierpliwości i samozaparcia na eksperymenty
@kokosowa_sniezka mieszkasz w Czechach?
@Lubiepatrzec nie, ale mieszkam tak blisko że opłaca mi się pojechać po dobre piwo
@kokosowa_sniezka Byłem niedawno w Bielsku Białej i to jest bardzo fajne miasteczko i okolica bardzo ładna a do wspomnianych Czech kroczek.
Ja jestem zbyt leniwy na warzenie, ale lubię próbować krafty.
@cskparty płace podatki pijąc komercyjne sikacze ;(
@GtotheG To jest naprawde proste. Zadna czarna magia. Czas najwyzszy napic sie dobrego piwa. Wiaderko z airlockiem. Brewkit. jakis slod. cukier. Nawodnic drozdze. Ciach ciach.. Zacieranie i chmielenie wejdzie z czasem.
@cskparty a składniki wziąłeś ze sklepu czy masz pole jęczmienia i sam wyhodowałeś drożdże? Jak kupiłeś składniki w sklepie jak 99% piwowarów domowych to zapłaciłeś tyle samo podatku co pijący koncernowe sikacze
Kiedyś się w to bawiłem i pamiętam, że wcale taniej nie wychodziło, ale zabawa i satysfakcja super, tylko dużo mycia.
Niemniej szacun się należy. Zdrówko.
@nieinteresujsie tu najdroższy jest czas i sprzęt, ale jak dużo warzysz to wyjdziesz w końcu na plus. A ważąc coś na poziomie kraftowego piwa to wychodzi taniej. Chyba że robisz coś bardziej skomplikowanego.
Nie lubię piwa...ale u mnie 2x 25l wina się robi, a jutro wstawiam kolejne 3x 10l.
Zaloguj się aby komentować