Jajecznice to robie taka delikatna,
Jajka, maslo, smietana, sol pieprz.
#nietylkomielonka #gotujzhejto
742d0387-a23a-46f1-b6d1-1dd93a5536d1
koszotorobur

@Mielonkazdzika - a była już mielonka z dzika?

Mielonkazdzika

@koszotorobur byla

Trzeba by bylo poszukac na tagu. A moze to na wykopie bylo

Ale zrobilem kanapki z mielonka z dzika

koszotorobur

@Mielonkazdzika - bo martwiłem się, że nie było - nick w końcu do czegoś zobowiązuje.

Konto_serwisowe

Bez chleba się nie najesz.

def

Ja bym troche krocej smazyl, najlepiej sciagac z ognia jak sie za mocno scina

Mielonkazdzika

@def na zdjeciu wyglada na bardziej scieta. Mysle ze by ci smakowala.

Robiac jajecznice, caly czas mieszam, i zagluje garnkiem, raz na ogniu, raz po za ogniem.

jajkosadzone

jajowa to musi byc dobrze scieta, a nie jakies mamalygi

vinclav

@Mielonkazdzika ja tak to tylko sadzone, albo miksowane w czymś takim i na kanapkę po usmazeniu. No i oczywiście pomidory.

529408bf-ff00-4c92-9a4e-2623b781d966
moll

@vinclav co to za kosmiczna technologia?

vinclav

@moll miesza jajko w skorupce, i masz gotowy, rozbełtany mix w jajku

moll

@vinclav gdzie Ty to znalazłeś?

vinclav

@moll ostatnio oglądałem takiego truckera w Norwegii, na polecanych wskoczył mi jakiś japończyk, co tego używał do beltania jajek, no bo wiadomo, jak w aucie rozbijesz jajko i wybeltasz, i to wszystko gdzieś tam skończy w zakamarkach to smród jest nie do zniesienia.

I pomyślałem, że fajny patent. Na 1688 do kupienia za 2 złote.

vinclav

@moll Tu masz shorts jak to wygląda, ja nie gotuje takich jajek, ja je mieszam w środku potem dodatek takie np na francuskie tosty, sam muszę czasem gotować, dzi nie akurat ( ͡° ͜ʖ ͡°)


https://youtube.com/shorts/QOToCRC_y98?si=pDYFAzIjUpTPjVxg

moll

@vinclav to jest tak głupie, że aż genialne w sumie

vinclav

@moll no jest, i to bardzo, ale działa bardzo fajnie, no i 2 złote to nie jest majątek

woohoo

@Mielonkazdzika fajniutka. Ja oddzielam białka i wrzucam je wcześniej na patelnię, dopiero pod koniec dodaję żółtka. Płynne żółtko git, ale nie ścięte białko to fujka

Piechur

@woohoo Prawidłowo. Jeszcze z białek te skrętki trzeba powyciągać, żeby w zęby później nie weszły

jaczyliktoo

@Mielonkazdzika to jeszcze polecam oddzielić białka od żółtek i najpierw ściąć białka, a potem dodać żółtka i mniej więcej 2x krócej merdać niż w przypadku ścinania białek

globalbus

@jaczyliktoo wystarczy wbić na patelnię jak sadzone, mieszać same białka, a pod końcówkę rozbełtać żółtka. Nie ma brudzenia miseczek.

jaczyliktoo

@globalbus ale tak jak pisał @Piechur trzeba jeszcze powyciagać te wszystkie skrętki i inne zalążki nowego życia, bo w przeciwnym razie moja głowa nie przetrwaliłaby takiego posiłku

Piechur

@globalbus No właśnie nie do końca, bo zbyt duże ryzyko rozwalenia żółtka przed ścięciem białka, plus jednak ciepło już trochę się za nie bierze, więc płynnego jest mniej niż z miseczki.

Imho najlepsza metoda to rozdzielić do miseczek, wyjąć całe dziadostwo z białek i na patelnię z masłem same białka - nie mieszać tylko bardziej kroić szpatułką. Potem zdjąć z ognia, posolić i dodać żółtka, dać na ogień pomieszać chwilę i zdjąć jak jest jeszcze dobrze wilgotne, chwilę przemieszać, żeby jeszcze ciepło z patelni zrobiło swoje i na talerz.

Acrivec

Wygląda na puree z ziemniaka

Zaloguj się aby komentować