@internauta Aż mi sie przypomniało jak z dżemu wino robiliśmy 😂
@mBank jak? Pewnie z woda rozrobic a potem co?
@ErwinoRommelo pewnie drożdże do wina zapodajesz i te ci przefermentują cukry z dżemu.
@ErwinoRommelo dodać drożdże i gotowe. Możesz nawet nie dodawać, ale ryzykujesz, że te z powietrza nie będą szlachetne i wino będzie miało podły smak.
@rakokuc no tak, ale czemu. Owocowego smaku tyle co kot naplakal a cokru to az tyle tam niema, nie lepiej jak juz masz drozdze jakis bimber nastawic?
@Zielczan no z dzikich to taki troche wiezzienny winiacz, ale tam chyba kradna po prostu owoce i i sypki cukier.
@ErwinoRommelo mój ojciec kiedyś zrobił zmywacz do paznokci w smaku i zapachu, a w jego opinii to miał być cydr, ale właśnie tak się kończy jak się nie doda drożdży, bo się wie lepiej xD
@Zielczan Xd pewnie jeszcze wypil przez zacisniete zeby, tez bym tak zrobil, pozdrow tate od innego upartego osla.
@ErwinoRommelo
Dżem, woda, cukier, soda, sok z cytryny, gotujesz wodę i rozpuszczasz cukier w butelce, dodajesz tam dżem sodę i troche soku z cytryny, gotujesz wodę, wrzucasz butelkę na godzinę/dwie, i trzymasz około trzech tygodni przy grzejniku, uwierz ze gdy sie długi czas nic nie pije taki jeden pełny słoik dżemu potrafi czynić cuda, na jedna osobę wystarczająco.
Smak chujowy ale to nie ma smakować
@mBank po co soda i kwasek? Przecież się zneutralizują.
@myoniwy Nie wiem, tak sie robiło i tak działało, tak samo po co mieć spawarkę na celi domowym sposobem ? A widzisz, jednak sie przydaje.
@mBank Ale to jest bez sensu.
W książce "Gorzelnictwo i drożdżownictwo" jest opisana procedura i wszelakiej maści zaciery są zakwaszane, i to nawet kwasem siarkowym. Więc dodawanie sody jest bez sensu bo zmienia pH.
Zaloguj się aby komentować