Hej, robię bazę do zupy tajskiej, wrzuciłem tylko liście kaffiru, trawę cytrynową, imbir, sos sojowy, i... wyszło zaskakująco ostre.
To imbir tak daje przy większej ilości?
Robiąc warzywa miałem dorzucić papryczkę chili, ale chyba se daruję.

#gotujzhejto #kuchniaazjatycka
Mielonkazdzika

Dodaj soku z limonki albo cytryny, kwas powinien troche zlagodzic ostrosc i dobrze pasuje w smaku.

A potem dodal bym te papryczki


To tylko moja rada, ale moge sie nie znac ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

moll

@Opornik tak, szczególnie jeśli zamiast sproszkowanego użyłeś świeżego

Opornik

@moll 

@wonszwiesz zdziwiłem się bo świeżego imbiru używałem setki razy, nigdy nie był taki ostry.

moll

@Opornik ale nie w takiej konfiguracji

Opornik

@moll No nie, do zupy chyba nigdy nie dawałem.

moll

@Opornik a widzisz!

wonsz

@Opornik ja zawsze próbuję osobno składników jeśli czegoś nowego używam, właśnie żeby wiedzieć czego się spodziewać, a nie wrzucić do gara wedle czyjegoś przepisu i nagle zonk

bejonse

Dej tyci więcej kafiru liści. Zmniejszają ostrość.

A where sos rybny? Spróbuj zamiast sojowego. Lepsze do tego

ErwinoRommelo

Imbir jakiego pochodzenia? Ten z afryki jest mocniejszy niz chinski.

Opornik

@ErwinoRommelo Lidlowego. Nie mam pojęcia ale z ciekawości zerknę następnym razem.


@bejonse 

>A where sos rybny?

Stara nie lubi bo jej jebie, ja uwielbiam. Bardziej dla niej robię.

wonsz

@Opornik w zupie stara poczuje tylko jebnięcie umami z sosu rybnego

Opornik

Komentarz usunięty

Zaloguj się aby komentować