Szukam dobrego słodzika do wypieków. Zrobiłam skyrnik ze stewią i o ile gorący był pyszny, bo głównie było czuć maliny, to już na następny dzień wyszedł ten gorzki posmak stewii. Erytrol też wyczuwam, ksylitol jest i bardziej kaloryczny, i ma działania przeczyszczające, więc nie do końca o ten efekt mi chodzi xd co polecacie?
#gotowanie
erytrytol
@Wido ja po prostu zgniatam słodzik (taki ten w tableteczkach) albo erytrytol. Nigdy nie wyczułam żadnego posmaku. Ale chłopak za każdym razem czuje, że dałam zamiennik cukru, a nie prawilny polski cukier kryształ
@tyci_koks też zawsze czuje słodzik, nawet w kolce zero, dlatego ogólnie nie słodzę, ale jednak jakieś ciasto musi być choć trochę słodkie, a syrop klonowy nie wszędzie pasuje xd
@Wido a często pieczesz? Może po prostu od wielkiego dzwonu daj normalnie cukier i zjedz ze smakiem
@tyci_koks no właśnie chciałam sobie zacząć piec skyrniki na śniadanie, jeden taki w niedzielę zrobić i mam śniadania z głowy na cały tydzień. I fajnie by było, żeby jednak były bez cukru, tyle co z budyniu, bo ciężko się zmieścić w 1700 kcal z cukrem
@Wido ach, 1700 kcal to malutko. Trzeba walczyć o każdą kalorię
@tyci_koks zazwyczaj mam problem, żeby tyle zjeść trzymając makro, bo oczywiście samymi węglami to mogę dowalić tyle samym śniadaniem xd
@Wido może jakieś białeczko smakowe?
@Tylko_Seweryn w sumie jest to jakiś pomysł! wypróbuję, zobaczymy co wyjdzie, pewnie bardziej zbite ale może być smaczne, dzięki
@Wido ja w sumie białko do wszystkiego dodaje dla smaku xd Owsianka najlepsza
@Tylko_Seweryn ale ile tej owsianki można jeść? już jadłam skyry, puddingi białkowe, owsianki w tysiącach smaków, twarożki, ogólnie wszystko co ma dużo białka, bo ciężko mi wyrobić normę, a rano mi się jeszcze chce dbać o dietę xd no ale wszystko się nudzi, już się tak zniechęciłam do śniadania, że mi się przesunęła godzina jedzenia z 7 na 10 xd
@e5aar jak robisz dobra owsiankę to można codziennie przez całe życie ;) każdego dnia się ekscytuję na moje płatki nocne.
@Wido ja owsianke traktuje jako zapychacz między posiłkami. A co do śniadań to zrezygnowałem z nich całkowicie i pierwszy posiłek jem po pracy o 15 xd
@e5aar w takim razie poproszę o przepis
@Tylko_Seweryn nie masz problemów z cukrem po tym? Jak długo tak jesz?
@Wido już w sumie pol roku
@Wido i dobrze się czuje. Na początku było trochę ciężko, bo przysypiałem w pracy ale teraz już się unormowało
@Tylko_Seweryn a miałeś kiedyś problem z cukrem? Ja miałam insulinooporność, już to ogarnęłam, ale trochę się boje powrotu jak znaczne kombinować z godzinami tak drastycznie. Choć post przerwany niby spoko znoszę.
@Wido jedyny problem jaki miałem to lekko podwyższony na czczo. Zbiłem trochę wagi, zacząłem ćwiczyć i samo się rozwiązało. A jedzenie w takim okienku żywieniowym jakie ja stosuje zwieksza wrazliwosc insulinową więc jest przeciwne insulinopornosci
@Wido no i jeśli lubisz jeść większe posiłki, to masz cały zapas kalorii na obiad i kolację, bo śniadanie nic ci nie zabiera
@Wido @e5aar owsianka to żyćko!
@Wido prosze, tutaj wrzucalem
kurde, a ja tyle erytrolu codziennie wale do nalesnikow i w ogole nie wyczuwam zadnego posmaku, ani mnie nie czysci.
@bartek555 bo to ksylitol ma takie właściwości
@Wido ja chyba korzystam z sante i totalnie nie czuje roznicy, ale moze mam uposledzone kubki smakowe
@bartek555 ej, w sumie nie pomyślałam, ale niedawno miałam covid, może to przez to mi się tak zmieniło? Kiedyś aż tak bardzo tego nie czułam. Dobra, tematu nie było xd
A melaska?
@Ziutson próbowałam, to jest dopiero gorzkie cholerstwo
Zaloguj się aby komentować