Ciekawostka fizyczna
Woda, wbrew temu co nas uczono w szkołach wcale nie jest tak do końca nieścisliwa. Litr wody wyciągniętej z dna Rowu Mariańskiego na powierzchni miałby objętość około 1,06 l.
Tak potężnie ściśnięta woda posiada ogromną energię potencjalną, jak jebitna sprężyna. To właśnie ta energia potencjalna sprężonej wody jest tym, co powoduje ekstremalnie szybką implozję obiektów takich jak słynny batyskaf Titan.
@lurker_z_internetu bez scisliwosci gazu samo cisnienie wody mogloby wachac piety komara
@bartek555 no chyba nie
@lurker_z_internetu implozję powoduje gwałtowne wyrównywanie ciśnienia między środowiskiem zewnętrznym, a wewnętrznym. Ściśliwość ośrodka nie ma tu znaczenia.
@irbis9 jak mozna powstac zatem implozja w niescisliwym srodowisku o jednakowym cisnieniu?
@bartek555 dopiero po tym wpisie zrozumiałem co chciałeś napisać w poprzednim
@FoxtrotLima nie masz racji. Jeżeli przestrzeń zajmowaną przez zalewaną objętość miałby wypełniać nieściśliwy płyn to szybkość jego napływania byłaby ograniczona zdolnością otoczenia do dostarczenia plynu. Betyskaf by zmiażdżyło, ale nie tak spektakularnie.
Z powodu sprężystości woda wypełnia przestrzeń o obniżonym ciśnieniu w tempie znacznie szybszym, bo "wystrzeliwuje" do środka dzięki tej energii potencjalnej. Woda wokół implozji nie jest natychmiast zastępowana nową, tylko nagle zmienia się jej gęstość, która potem znowu jest kompresowania ciśnieniem otoczenia.
@lurker_z_internetu imho przy implozji batyskafu energia pochodząca z różnicy ciśnień jest o wiele większa niż energia potencjalna skompresowanej wody. W tym przypadku ściśliwość wody i jej skutki jest pomijalna.
@FoxtrotLima prawdziwy fizyk wyjaśni to lepiej niż ja: https://youtu.be/bNW5FYGIfLc?si=x1YKmoi2oLXCPdq2
@festiwal_otwartego_parasola ciekawostka jest taka, że na Titanicu znaleziono nienaruszone butelki z alkoholem:) ciśnienie panujące w takiej butelce skutecznie przeciwstawia się ciśnieniu panującemu w tamtym miejscu
@Wyrocznia ciśnienie atmosferyczne powiadasz?
@michal-g-1 nie no, pewnie coś gazowanego. Może żuberek?
A orientuje się ktoś jak duża jest temperatura wrzenia wody na tej głębokości i co się dzieje z parą wodną przy wrzeniu?
@irbis9 478*C, para natychmiast się skrapla
@irbis9 przy 30 barach jest to 235 st. C.
Przy 1000 barów moje dolne oszacowanie to co najmniej 4600 st. C
@michal-g-1 w takim razie woda w całym rowie powinna się wygotować
#heheszki
@michal-g-1 dlatego niektorzy mowia, ze krew sie zagotowala w tym samym momencie, w ktorym zamienili sie w miesnego jeza, combi
@michal-g-1 nope
A gdzie ru ru rurkowce?
Rano przeczytałem "1086" browarów i nie rozumiałem... co za... ( ‾ʖ̫‾)
Zaloguj się aby komentować