Grzegorz Piotrowski: W PRL-u jedzenie nie musiało smakować. Miało pełnić konkretną funkcję [WYWIAD]

Grzegorz Piotrowski: W PRL-u jedzenie nie musiało smakować. Miało pełnić konkretną funkcję [WYWIAD]

Culture
Propagowane w czasach Polski Ludowej sposoby jedzenia, metody przygotowywania potraw i unaukowienie dyskursu o odżywianiu miały na celu wytworzenie nowego człowieka, który byłby związany z rzeczywistością ludową czy komunistyczną bardziej niż z jakąkolwiek inną tradycją – mówi dr Grzegorz Piotrowski, redaktor książki "Kuchnia (w) PRL", która właśnie ukazała się nakładem Wydawnictwa Europejskiego Centrum Solidarności. [...]

Mało kto tak naprawdę tęskni za czasami Polski Ludowej i ówczesną kuchnią. Ludzie tęsknią najczęściej po prostu za czasami, kiedy byli młodsi, kiedy więcej im się chciało. Nostalgia za czasami PRL-u u starszego pokolenia może być też reakcją, backlashem w stosunku do przyspieszonej modernizacji, którą przeżywamy po 89. roku. Mamy dziś nadmiar wyboru – idę do sklepu, kiedyś był tam jeden lub dwa rodzaje kiełbasy, jeżeli w ogóle jakaś była, a teraz nie dość, że jest kilkadziesiąt rodzajów, to jeszcze z kilkudziesięciu krajów. [...]

#kuchennerewolucje #xxwiek #prl #zywnosc #jedzenie #gotowanie #historia #wywiad #ksiazka

Komentarze (1)

paramyksowiroza

Dwukrotnie przeczytałem ten wywiad i mam trochę mieszane uczucia.

Niby wszystko się zgadza, a z drugiej strony mam wrażenie, że jakoś rozmywa się w tym wszystkim przyczyna i skutek...

Zaloguj się aby komentować