ten grill to bestia - polecam wszystkim. A konserwacja rusztów jest banalna, żeby nie umieć sobie z nią poradzić i doprowadzić do rdzy to trzeba mieć absolutnie lewe ręce
#gotujzhejto #grill #grillujzhejto #jedzenie
@GordonLameman
mm kamienie z grilla, najlepsze
@Half_NEET_Half_Amazing
kamienie?
Komentarz usunięty
@GordonLameman Przecież widać, że u góry kamienie pieczesz, pewno Rumunów zaprosiłeś na grilla, żeby poczuli się jak w domu
@Mynameis60
@GordonLameman co to za model?
@mk-2
Broil King Baron 490
@GordonLameman mam ten ich najmniejszy bo tylko to mi się mieściło na balkonie ale 2.5kg kurczaka jestem w stanie zrobić w 30min
Także tak, nie kłamałem
@GordonLameman na czym polega konserwacja? Nie wystarczy wypalić po wszystkim?
@Mewtyla
Chodzi o to, żeby póki grill jest dość ciepły przejechać ruszy szczotką, a następnie pokryć ruszty olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia (ja używam oleju z awokado, spoko jest też ryżowy). Pokrywasz za pomocą pędzelka silikonowego i rozpylacza.
potem rozgrzewasz grill znowu, żeby olej utworzył powłokę ochronną.
@Mewtyla można ale jak dasz olej to nie ma rdzy po 3mies nieużywania, o żeliwny ruszt chodzi
@mk-2 nie wystarczy tłuszcz z żarcia?
@Mewtyla
nie, chodzi o olej z odpowiednio wysoką temperaturą dymienia.
@Mewtyla jak posmarujesz olejem żeliwo i dasz temperatury tak żeby się nie spalił ten olej to się zrobi taka czarna błyszcząca powłoka i dzięki niej nie masz rdzy, możesz łatwo czyścić szczotka i chyba nawet łatwiej robić jedzenie bo mniej przywiera. Smarowanie tuż przed robieniem jedzenia to inna historia i chyba dotyczy każdego rodzaju rusztu
Zaloguj się aby komentować