Grillowania ciąg dalszy - dziś przede wszystkim warzywa i mięsa z uda kurczaka

ten grill to bestia - polecam wszystkim. A konserwacja rusztów jest banalna, żeby nie umieć sobie z nią poradzić i doprowadzić do rdzy to trzeba mieć absolutnie lewe ręce

#gotujzhejto #grill #grillujzhejto #jedzenie
173e1edd-d93b-4680-81df-b57afcd7d788
Half_NEET_Half_Amazing

@GordonLameman 

mm kamienie z grilla, najlepsze

GordonLameman

@Half_NEET_Half_Amazing 

kamienie?

K44

Komentarz usunięty

Mynameis60

@GordonLameman Przecież widać, że u góry kamienie pieczesz, pewno Rumunów zaprosiłeś na grilla, żeby poczuli się jak w domu

mk-2

@GordonLameman co to za model?

GordonLameman

@mk-2 

Broil King Baron 490

mk-2

@GordonLameman mam ten ich najmniejszy bo tylko to mi się mieściło na balkonie ale 2.5kg kurczaka jestem w stanie zrobić w 30min

mk-2

Także tak, nie kłamałem

2cad4e51-f738-4fb0-8af5-1f2b0e3968a7
Mewtyla

@GordonLameman na czym polega konserwacja? Nie wystarczy wypalić po wszystkim?

GordonLameman

@Mewtyla 

Chodzi o to, żeby póki grill jest dość ciepły przejechać ruszy szczotką, a następnie pokryć ruszty olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia (ja używam oleju z awokado, spoko jest też ryżowy). Pokrywasz za pomocą pędzelka silikonowego i rozpylacza.

potem rozgrzewasz grill znowu, żeby olej utworzył powłokę ochronną.

mk-2

@Mewtyla można ale jak dasz olej to nie ma rdzy po 3mies nieużywania, o żeliwny ruszt chodzi

Mewtyla

@mk-2 nie wystarczy tłuszcz z żarcia?

GordonLameman

@Mewtyla 

nie, chodzi o olej z odpowiednio wysoką temperaturą dymienia.

mk-2

@Mewtyla jak posmarujesz olejem żeliwo i dasz temperatury tak żeby się nie spalił ten olej to się zrobi taka czarna błyszcząca powłoka i dzięki niej nie masz rdzy, możesz łatwo czyścić szczotka i chyba nawet łatwiej robić jedzenie bo mniej przywiera. Smarowanie tuż przed robieniem jedzenia to inna historia i chyba dotyczy każdego rodzaju rusztu

Zaloguj się aby komentować