#gotowanie #jedzenie
Papajowy Makaron <- nazwe od marynarza z kreskówek
Makaron ze szpinakiem, + surówka z marchewki (opcjonalnie)
-smak 6,5/10
-czas przygotowania: przeciętnie
-czas odgrzania: ultra szybo
Kompletnie subiektywna ocena: 7/10
Przepis:
Na wstępie Wstawiamy makaron (250g) do wrzącej wody z solą (ja dodaje jeszcze ciut oleju do wody), od razu zaczynamy proces rozmrażania szpinaku (w tym przepisie korzystam ze szpinaku w sosie śmietankowym - zamrożona kostka 450g ).
Mieloną wołowinę (400g) doprawioną do smaku (ja daje sól, pieprz i jakąś podejrzaną ostrą przyprawę) wrzucamy na paltelnie i smażymy na wolnym ogniu.
Gdy szpinak się rozmrozi i wołowinka będzie ok to mieszamy je razem i dodajemy około 120g twarożku półtłustego, po czym znów mieszamy.
Ostatnim etapem jest dodanie makaronu i wymieszanie wszytskiego razem.
Mi wychodzą z tego 3 porcje (ale pewnie inne proporcje/wagi/składniki też będą smaczne)
Papajowy Makaron <- nazwe od marynarza z kreskówek
Makaron ze szpinakiem, + surówka z marchewki (opcjonalnie)
-smak 6,5/10
-czas przygotowania: przeciętnie
-czas odgrzania: ultra szybo
Kompletnie subiektywna ocena: 7/10
Przepis:
Na wstępie Wstawiamy makaron (250g) do wrzącej wody z solą (ja dodaje jeszcze ciut oleju do wody), od razu zaczynamy proces rozmrażania szpinaku (w tym przepisie korzystam ze szpinaku w sosie śmietankowym - zamrożona kostka 450g ).
Mieloną wołowinę (400g) doprawioną do smaku (ja daje sól, pieprz i jakąś podejrzaną ostrą przyprawę) wrzucamy na paltelnie i smażymy na wolnym ogniu.
Gdy szpinak się rozmrozi i wołowinka będzie ok to mieszamy je razem i dodajemy około 120g twarożku półtłustego, po czym znów mieszamy.
Ostatnim etapem jest dodanie makaronu i wymieszanie wszytskiego razem.
Mi wychodzą z tego 3 porcje (ale pewnie inne proporcje/wagi/składniki
No siema, kilka dni temu zrobilem sobie makaron ze szpinakiem ricotta i kurczakiem. Calkiem spoko.
@SpecjalistaMaruda Ja do szpinaku dodaję czosnek i dwa rodzaje serów pleśniowych czyli camambert i brie. Może w tej wersji zasmakuje Ci bardziej niż 6.5/10. Jeszcze czasem dodaję do tego tuńczyka.
@wstreczyciel co do serów muszę to przemyśleć, ale twój pomysł z czosnkiem wykorzystam na pewno następnym razem
@SpecjalistaMaruda W wersji z serami pleśniowymi kroisz je na plasterki i dajesz im czas, żeby się rozpuściły w szpinaku. Całe się nie rozpuszczą bo zawsze coś białego zostanie. Jeszcze sól i pieprz ale to wiadomo.
Zaloguj się aby komentować