Gorąca woda zamarza szybciej niż zimna, czyli jeśli włożymy gorącą wodę do zamrażarki zamaraznie ona szybciej od zimnej.
Pierwszy efekt ten odkrył Erasto Mpemba z Tanzanii. Istnieje około 5 teorii, starających się wytlumaczyć to zjawisko, lecz żadna nie jest potwierdzona do tej pory.
98254cc2-816e-44d0-830e-b34b6fad58b4
JustMe

@gacek ciekawe zjawisko, lecz szkoda że musiałem go doświadczyć za dzieciaka w niemiły sposób

magda-magda

@JustMe ktoś Cię oblał wrzątkiem i wsadził do zamrażalnika?

Redrum

Ja to gotuję wrzątek i potem trzymam go w zamrażarce. W razie potrzeby siup, wyciągam, podgrzewam i jest

JustMe

@magda-magda dokładnie tak było jak piszesz

pukpuk

@Redrum i cyk herbatka

Redrum

@pukpuk herbatka, woda na makaron, co kto chce, a jaka oszczędność czasu

lubieplackijohn

@gacek O kurde, tego się nie spodziewałem

PeBe

@lubieplackijohn nikt się nie spodziewa Hiszpanskiej Inkwizycji

arcy

Efektem Mpemby zajęła się grupa badaczy z uniwersytetu w Singapurze. Doszli do wniosku, że odpowiedź kryje się w wiązaniach, jakie powstają pomiędzy poszczególnymi atomami i molekułami wody.

Grupa naukowców pod kierunkiem prof. Xi Hanga odkryła, że gdy wiązania wodorowe przyciągają do siebie cząstki wody, zaczyna między nimi działać naturalna siła odpychająca je od siebie, która rozciąga wiązania kowalencyjne. Te natomiast, rozciągając się, magazynują energię. Kiedy jednak podgrzewamy wodę, jej cząstki znów zwiększają odległość między sobą. Wtedy wiązania kowalencyjne ponownie się skracają i oddają energię. Owo oddawanie energii jest równoznaczne. ze schładzaniem. Dlatego ciepła woda schładza się i zamarza szybciej niż zimna.

Naukowcy opracowali też metodę obliczania, jaka będzie wartość tego dodatkowego schładzania dla poszczególnych temperatur. Ich wyliczenia dokładnie pokrywają się z eksperymentem Mpemby.

Źródło: https://bit.ly/3bxblTc

Zaloguj się aby komentować