#gitujzhejto #jedzenie

Po zrobieniu serka został mi garnek serwatki i nie wiem co z nią zrobić. Macie pomysł?
Nie, alkohol nie jest rozwiązaniem 😉
Lubiepatrzec userbar
7690f39b-7276-406e-b218-f86222b9085f
9b048df1-b883-45eb-b6c8-3fd73601d950
AdelbertVonBimberstein

@Lubiepatrzec brunost? Może się da

Lubiepatrzec

@AdelbertVonBimberstein


Za dużo kombinowania.


Brunost powstaje z serwatki, do której dodaje się mleko i następnie śmietanę, po czym mieszaninę gotuje się przez kilka godzin do odparowania wody, dzięki czemu laktoza krystalizuje się, a mieszanka gęstnieje i zamienia się w karmel,

AdelbertVonBimberstein

@Lubiepatrzec ale jaki pyszny...

Lubiepatrzec

@AdelbertVonBimberstein no na pewno.

vredo

@Lubiepatrzec Ale bym sobie popatrzył, chociaż tyle...

Lubiepatrzec

@vredo dodałem zdjęcia to możesz patrzeć. Poza tym to są serio proste sprawy i możesz zrobić samodzielnie. Mleko, cytryna i jazda.

cebulaZrosolu

@Lubiepatrzec albo wypić albo paner np

Lubiepatrzec

@cebulaZrosolu nie wiem czym jest paner ale za radą kolegi Pomidora podgrzewam do 90 stopni i dodam octu aby wytrącić kolejną porcję sera.

cebulaZrosolu

@Lubiepatrzec no to dobrze zrobiłeś, nie czytałem komentarzy :p

milew

Można zrobić z tego napój dodajesz cukier i drożdże. Jak nastąpi lekka fermentacja to można pić. To dość specyficzny napój, niby niedobry a dobry. Za komuny mleczarnie to sprzedawały w szklanych butelkach od śmietany.

Lubiepatrzec

@milew fajny pomysł ale już wjechał ocet niestety. Chyba do wylania.

milew

@Lubiepatrzec Kiedyś też próbowałem z serwatki coś wytrącić ale nic nie wyszło.

Lubiepatrzec

@milew Piszą, że ricotta ma wyjść ale coś nie kumam, bo mi nic nie wyszło.

Konto_serwisowe

@Lubiepatrzec Mi ze zwykłego UHT też ricotta albo nie wychodziła, albo bardzo marnie. Może to kwestia mleka, może moich umiejętności 😀

Lubiepatrzec

@Konto_serwisowe możliwe, że to musi być jakaś specjalna serwatka, bo z mojej nie wyszło nic więcej niż ten serek z początku.

m-q

@Lubiepatrzec wylać

Wiertaliot

@Lubiepatrzec dodać do ciasta naleśnikowego

Zaloguj się aby komentować