Po zrobieniu serka został mi garnek serwatki i nie wiem co z nią zrobić. Macie pomysł?
Nie, alkohol nie jest rozwiązaniem 😉
@Lubiepatrzec brunost? Może się da
@AdelbertVonBimberstein
Za dużo kombinowania.
Brunost powstaje z serwatki, do której dodaje się mleko i następnie śmietanę, po czym mieszaninę gotuje się przez kilka godzin do odparowania wody, dzięki czemu laktoza krystalizuje się, a mieszanka gęstnieje i zamienia się w karmel,
@Lubiepatrzec ale jaki pyszny...
@AdelbertVonBimberstein no na pewno.
@Lubiepatrzec Ale bym sobie popatrzył, chociaż tyle...
@vredo dodałem zdjęcia to możesz patrzeć. Poza tym to są serio proste sprawy i możesz zrobić samodzielnie. Mleko, cytryna i jazda.
@Lubiepatrzec albo wypić albo paner np
@cebulaZrosolu nie wiem czym jest paner ale za radą kolegi Pomidora podgrzewam do 90 stopni i dodam octu aby wytrącić kolejną porcję sera.
@Lubiepatrzec no to dobrze zrobiłeś, nie czytałem komentarzy :p
Można zrobić z tego napój dodajesz cukier i drożdże. Jak nastąpi lekka fermentacja to można pić. To dość specyficzny napój, niby niedobry a dobry. Za komuny mleczarnie to sprzedawały w szklanych butelkach od śmietany.
@milew fajny pomysł ale już wjechał ocet niestety. Chyba do wylania.
@Lubiepatrzec Kiedyś też próbowałem z serwatki coś wytrącić ale nic nie wyszło.
@milew Piszą, że ricotta ma wyjść ale coś nie kumam, bo mi nic nie wyszło.
@Lubiepatrzec Mi ze zwykłego UHT też ricotta albo nie wychodziła, albo bardzo marnie. Może to kwestia mleka, może moich umiejętności 😀
@Konto_serwisowe możliwe, że to musi być jakaś specjalna serwatka, bo z mojej nie wyszło nic więcej niż ten serek z początku.
@Lubiepatrzec wylać
@Lubiepatrzec dodać do ciasta naleśnikowego
Zaloguj się aby komentować