Gąsówka Fioletowa.

Zbiera ktoś z was? Z gąskami mam zerowe doświadczenie, marynować nie będę bo nie lubię niczego w occie.
Na wiki straszą że ma jakąś toksynę. Da się to po obgotowaniu użyć do smażenia z innymi grzybami, do jakiegoś sosu itd?

#grzyby
56dd0831-28fd-479c-8a1e-271194aa41e6
cebulion

Opie, ja wiem że ciężko żyje się w tym kraju ale zatrucie grzybami jest dość bolesne😅

Ragnarokk

@Opornik 

Prawdopodobnie


Nie no, jest jadalna, pierwszy raz o tym słyszę że może być coś nie tak obróbce termicznej. Żadne inne źródła z netu co patrzyłem nie mają tego info.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

4 razy obgotować trzeba, nie polecam

koniecswiata

@Opornik Da się zesmażyć, ja tak robiłam i żyję;) Musi być jakaś obróbka termiczna po prostu, żeby grzyb nie był surowy. Smaczny grzybek. I ładny - gąsówki zachowują swój fioletowy kolor po ugotowaniu.

Zaloguj się aby komentować