Gąsówka Fioletowa.
Zbiera ktoś z was? Z gąskami mam zerowe doświadczenie, marynować nie będę bo nie lubię niczego w occie.
Na wiki straszą że ma jakąś toksynę. Da się to po obgotowaniu użyć do smażenia z innymi grzybami, do jakiegoś sosu itd?
#grzyby
Zbiera ktoś z was? Z gąskami mam zerowe doświadczenie, marynować nie będę bo nie lubię niczego w occie.
Na wiki straszą że ma jakąś toksynę. Da się to po obgotowaniu użyć do smażenia z innymi grzybami, do jakiegoś sosu itd?
#grzyby
Opie, ja wiem że ciężko żyje się w tym kraju ale zatrucie grzybami jest dość bolesne😅
@Opornik
Prawdopodobnie
Nie no, jest jadalna, pierwszy raz o tym słyszę że może być coś nie tak obróbce termicznej. Żadne inne źródła z netu co patrzyłem nie mają tego info.
4 razy obgotować trzeba, nie polecam
@Opornik Da się zesmażyć, ja tak robiłam i żyję;) Musi być jakaś obróbka termiczna po prostu, żeby grzyb nie był surowy. Smaczny grzybek. I ładny - gąsówki zachowują swój fioletowy kolor po ugotowaniu.
Zaloguj się aby komentować