Dzisiaj wszędzie promki trafiałem, więc krewetów na bogatości - wywar z głów i pancerzy, do tego kostka wołowa, łycha miso, łycha czerwonej pasty curry, z pół litra mleka koksowego, limeta, sos rybny i ogień. Na drugie makaron z krewetkami i czosnkiem na maśle, nawpierdalam się i pójdę spać. Tylko jeszcze je ktoś musi oczyścić...

#gotujzhejto
55ac4b00-1485-4538-9e19-f49336ef10f0
Astro

Ale ta kostka rosołowa wołowa czy zwykła wołowa?

wonsz

@Astro napisałem kostka żeby każdy mniej więcej wiedział o co chodzi, a używam albo swojego wywaru albo

4ebb42d6-63b8-4a95-bbe2-bb7a0eb06097
Astro

@wonsz weź delikatnie to przesolone guano i wywal do kosza.

Zrób jak człowiek bo inaczej smak krewetek pójdzie się kochać.

wonsz

@Astro Lekko licząc 50 garnków zupy krewetkowej pozwoli się sobie z tobą nie zgodzić.

5c95a638-d145-41fd-a9b7-875de442a2b5
Astro

@wonsz no i elegancko jeśli jesteś zadowolony. To najważniejsze i smacznego.

Michumi

@Astro uwielbiam ten dodatek ale to winiary więc nie kupuje =(

wonsz

@Michumi to kto jest teraz właścicielem? Nestle?

Michumi

@wonsz tak, od bardzo dawna

Są jeszcze bulionetki knorr i je preferuję też z uwagi na pakowanie.

wonsz

@Michumi no ja preferuję własne wywary, kupnych używam jak mi wyjdą moje

Opornik

@wonsz dobrze wiedzieć że z tego można zrobić wywar, zawsze wywalałem. i z czym ten wywar zjesz?

wonsz

@RACO

To jest osoba zdrowa psychicznie. To jest inteligencja, to jest życzliwość, serdeczność.

aae83695-59c8-4355-b7d0-1b6ef748eb8e
wonsz

@Opornik no jak już z wywaru powstanie zupa to zjem ze smakiem. Znaczy już powstała i już jem.


A wywar to można z samych pancerzy, tylko będzie dużo mniej intensywny, ale do mleka kokosowego i bulionu idzie idealnie.

RACO

@wonsz ten chleb to jest taki kraftowy z maki orkiszowej z pestkami dyni słonecznika.z.nutka. bzu czy taki zwykły, baltonowski?

wonsz

@RACO górski z lidla

Pan_Buk

@wonsz Wow, prawdziwy z ciebie wonsz, połykasz ofiarę w całości, nic się nie marnuje! Brawo, muszę też zrobić z odpadów pożywną zupę, po co ma się marnować.

Dla rozbawienia opowiem Ci, że w dawnych kawalerskich czasach nie wiedziałem, że szare krewetki są surowe i że trzeba je usmażyć. Myślałem że to taki gatunek "szarej krewetki" i zacząłem to jeść na zimno. Ale ponieważ nie było to smaczne, to wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i dopiero wtedy szare krewetki zróżowiały!

wonsz

@Pan_Buk są jeszcze argentyńskie czerwone, uważaj!

panbomboni

Nie chcę obrzydzać, ale bede rzigoł.

wonsz

@panbomboni Nie dolewaj bo nigdy nie zjemy

Michumi

@wonsz ile za kilo i gdzie?

Dałeś mi zajawkę na wywar, zawsze wywalałem

wonsz

@Michumi 60pln/kg i do dzisiaj jeszcze dodatkowa zniżka 10% na ryby i owoce morza w makro

Michumi

@wonsz a, wieki tam nie byłem. Dobra cena.

A pamiętam czas jak kilo pobranych z ogonem jeno kosztowały 45 ;(

wonsz

@Michumi teraz nie ma czasów

Zaloguj się aby komentować