Dzisiaj ryż po kińsku, jak byłem młodszy to na szybko ryż z torebek, smażony filet kurczaka w kawałkach i fix Knorra, teraz jak jestem starszy mam więcej czasu, hehehe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Godzina krojenia, ryż ugotowany zabieram się za smażenie kurczaka który został wymymlany w czosnku, curry, sosem sojowym, sosem worcestershire, sosem teriyaki i oleju.
Nie mam woka więc później w dużym garnku na oleju będę smażyć paprykę (nie mam zielonej ( ͠° ͟ʖ ͡°) ), marchewkę, cebulę, wyciśnięty czosnek i ostrą paprykę.
Dodam do smaku jakiś przypraw i trochę więcej sosów, co tam będzie potrzebne.
Wrzucę do tego wymymlane jajka i przy końcu wymieszamy wszystko z ryżem i zielona cebulka, dowale sezamu i pewnie będzie wyglądać jak gówno ale smakować będzie jeszcze lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gdzieś po głowie chodzą mi pędy bambusa, grzyby shitake i fasolą mung, ale to może następnym razem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Moje dzieciaki pewnie tylko suchy ryż z kurczakiem i sosem sojowym zjedzą, ale z żoną i teściem się nawpierdalamy.
Postaram się później wrzucić zdjęcie z efektu końcowego.
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia #sienawpierdalam #jedzenie
5aff2ee8-055e-447b-9804-fcc07f2c8465
ArcyZakala

W czasie pisania elaboratu powyżej kurczak się usmażył ( ͡° ͜ʖ ͡°)

bbd5f731-2895-42f7-9b7c-f0632726f256
Elas

Jeśli tego nie zrobiłeś - zainwestuj w sos sojowy, sos ostrygowy i srirache. Lejesz w proporcjach jakie Ci podejdą i jest z tego dobry i super szybki sos do azjatyckich potraw

jar3cki

@ArcyZakala ale kary to chyba tak średnio do kińskiego, czy nie?

ArcyZakala

@jar3cki może i tak, ale jest pod ręką xD

ArcyZakala

@Elas sos sojowy mam, srircha to jest myśl, ale na samą myśl o ostrygach mi się na wymioty zbiera...

Elas

@ArcyZakala nie smakuje ani troche jak ostrygi, miałem podobne obawy, ale jest sztosik

Zaloguj się aby komentować