Dzisiaj pepper (piękna nazwa produktu xD) przypomniał mi o burakach cukrowych, o których od miesięcy raz na jakiś czas mam pewną rozkminę. Wszystko przez czasy dorastania na wsi, gdzie kilka razy miałem przyjemność (tak, dla dzieciaka frajda) brać udział w zbiorach buraków cukrowych. Tak w skrócie rola moja oraz kolegi (wtedy lvl 10) opierała się na tym, że oddzielaliśmy wielkimi tasakami (BHP płacze) część liści od reszty buraka.

Spróbowaliśmy jak smakuje świeży burak cukrowy i zarówno mi jak i koledze bardzo smakował xD Teraz chyba takiego buraka nigdzie się nie kupi, bo mają kompletnie inne zastosowanie i nie trafiają do warzywniaka.

Jak każdy wie cukier który nie ma jakichkolwiek wartości odżywczych i są to głównie smaczne puste kalorie nie można nazwać niczym zdrowym. Z drugiej strony buraki cukrowe mają przez to złą sławę, bo przyjęła się z nich tania produkcja cukru (co oczywiście też ma plusy) i pasza dla zwierząt. To trochę tak, jakby z ziemniaków produkowało się tylko wódkę xD jest to dla mnie trochę dziwne, ale zarazem też zrozumiałe (opłacalność dla producentów).

Z takich ciekawostek jeszcze zapytałem ChataGPT czy warto jeść świeże buraki cukrowe i na dolę wstawię co wypluło

Tak, buraki cukrowe, zwłaszcza w postaci świeżego warzywa, posiadają pewne wartości odżywcze. Oto kilka informacji na ten temat:
Witaminy i minerały: Buraki cukrowe są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Zawierają również witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan.
Błonnik: Buraki cukrowe są dobrym źródłem błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik jest korzystny dla układu pokarmowego, wspomaga trawienie i może pomagać w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu.
Niskokaloryczne: Buraki cukrowe są stosunkowo niskokaloryczne, co oznacza, że ​​mogą być częścią zdrowej diety, zwłaszcza dla osób zainteresowanych kontrolą masy ciała.
Pigmenty roślinne: Czerwony kolor buraków cukrowych jest spowodowany obecnością naturalnych barwników roślinnych, takich jak betalainy, które mają potencjalne właściwości antyoksydacyjne.
Niski indeks glikemiczny: Buraki cukrowe mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Warto jednak zauważyć, że przygotowanie buraków może wpłynąć na ich wartości odżywcze. Gotowanie może zmniejszyć zawartość witaminy C, więc spożywanie ich w postaci surowej lub lekko gotowanej może pomóc zachować większość składników odżywczych. Jednak oczywiście warto uwzględnić indywidualne preferencje smakowe i potrzeby żywieniowe.

#zdrowie #rozkminy #warzywa #sentyment #buraki trochę #gownowpis
f866412b-4c91-4428-b5aa-f95e3d11c992
Deamon

wow przynajniej wiesz co jesz

vinclav

@nobodys z tego co wiem do marmolad i innych dżemów że sklepów dodaje się przerobionego buraka cukrowego jako wypełniacz, bo jest słodki

nobodys

@vinclav Ja nie widziałem jeszcze ani jednej marmolady ani dżemu (chociaż też szczególnie nie szukałem ) który by miał w składzie cokolwiek z "burak" Najczęściej albo jest to cukier, albo owoce są na tyle słodkie że nie jest potrzebny, albo jakieś inne słodziki bądź też popularny dodatek syropów/soków z warzyw/owoców. Oczywiście mogę się mylić i burak cukrowy jest ukryty w innej formie niż cukier, ale po prostu w gotowych produktach dodatku np. "syrop z buraków cukrowych" nigdzie w zwykłych sklepach nie spotkałem.

vinclav

@nobodys to się nie nazywa burak, tylko jakoś inaczej, półprodukt ma w nazwie słód czy jakoś tak, wiem na bank bo kiedyś sam badałem takie malinowe coś. Co nie było z malin

Romanson

@vinclav prawdopodobnie chodzi Ci o melasę.

vinclav

@Romanson nieee, to się nazywało inaczej, ale półprodukt miał być słodki, wytworzony z trocin z cukrowego buraka, zabarwiony np.: brzoskwinia, która była 8% składem. Od tego momentu sam robię takie rzeczy. Sam robię słoiki z dżemami.

Romanson

@vinclav jeśli "trociny" to może wysłodki, z tym, że byłbym zdziwiony, bo one raczej na paszę są przeznaczane.

vinclav

@Romanson no jak znajdę sloikmze składem, to zapostuje, generalnie "armolada brzoskwiniowa", miała 8 procent "aromatu i przetworów brzoskwiniowych" dla mnie to mało. I ten "wypełniacz slodowo-zbrylajacy" brzmi właśnie jak burak cukrowy.


Chyba, że chcesz mi wmówić, że to to samo co brzoskwinia. To się rozejdziemy jak pospieszny do Krakowa i Wrocławia.

koniecswiata

@nobodys Czerwony kolor buraka cukrowego? Ale kłamczuszek. Buraki cukrowe są białe, ew beżowe, w każdym razie mają jasny kolor.

nobodys

@koniecswiata Chyba faktycznie chatgpt coś pomieszał

Zaloguj się aby komentować