Kupiłem sobie ostatnio na Amazonie za 76 PLN patelnie żeliwną.
Ale to bydle jest wielkie i ciężkie, kierwa, żadna pokrywka mi się na to nie mieści xD
Aktualnie po wymyciu i natłuszczeniu siedzi w piekarniku celem wytworzenia pierwszej warstwy powłoki nie przywierającej.
Chce ja wypiec z 4-5 razy, tak, że za tydzień jak czas pozwoli uda się już coś na niej przygotować.
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia #patelnia #zeliwo
To to się wypala? Mam coś podobnego z aldi i od razu w tym smażyłem, piekłem, gotowałem, nic nie przywiera.
@Gustawf można kupić takie już przygotowane do smażenia, albo kupiłeś z odlewu aluminiowego z jakąś powłoką nie przywierając,teflonową czy tam innym gównem.
@Gustawf tak, dobrze jest wypalić zeby wytworzyc powloke. Podobnie jak z patelniami cyganskimi ktore tez trzeba wypalic
@ArcyZakala mam ta sama z amazona. Dobrze sie sprawuje
@TuzZaRogiem no dokładnie, ogólnie planuje wszystkie teflony czy tam inne marmurki i granity wypierdolić i wymienić właśnie na żeliwo albo stal.
@TuzZaRogiem navaris? Brałeś ta wielką 30 czy 26?
Fajna. Później się zabieg powtarza? dotyczy tylko żeliwnych?
@tyle_slow jeden rabin powie tak, drugi rabin powie tak. Stalowe też się tam w jakiś sposób wypala wcześniej.
No ja chcę to powtórzyć 4-5 razy, na reddicie była ostatnio taka po 100 "warstwach"
@ArcyZakala O ku... sprawdziłem w necie i faktycznie to moje jest z odlewu aluminium
Tylko żeliwo. Żadnych teflonów.
@ArcyZakala Bot to Skillet jest. To taki zachodni odpowiednik Wok'a. Na to nie daje się pokrywy bo Służy do szybkiego smażenia stir-fry albo sauté.
Dobra wyciągałem z piekarnika, efektu wow póki co ni widać, dziś już raczej nie ogarnę, ale jutro robię druga warstwę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@DeadRabbit rozumiem, ale u mnie w domu niektórzy (teściu) nie zjedzą od razu jak im coś przygotujesz tylko czekają na nie wiadomo co, więc pasowało by mi coś czasem przykryć, żeby się nie wychodziło za szybko.
I w sumie jakbym to jeszcze żeliwną przykrywką przykrył to pewnie z pół dnia po przygotowaniu będzie gorące xD
@ArcyZakala ta wielka wzialem, 30
@ArcyZakala https://www.reddit.com/r/castiron/comments/115iuam/i_just_cook_with_it_well_after_i_put_100_coats_on/
ziomek wrzucił również niecałą dobę temu jak na niej smaży. Co do tych 100 warstw to widziałem już wcześniej - powinien trafić do galerii ludzi pozytywnie zakręconych XD
@Caban1908 widziałem to właśnie wcześniej jak go szukałem, no wygląda rewelacyjnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak btw to z Chrzanowa jesteś?
@ArcyZakala jakbym taką kupił to trzy dni bym chyba rozgrzewał na elektryku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ArcyZakala nie, ale jesteś drugą osobą, która myśli że jestem z Chrzanowa z powodu mojego nicku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mortas nie wiem jak na elektryku, ale ponoć na indukcji chwila moment
@Caban1908 no na mieszkańców Chrzanowa się mówi cabany, basen nazwali cabańska fala, no i oczywiście ziemniaki po cabańsku xD
@ArcyZakala Jeśli dobrze pamiętam co mój stary mi mówił to na mojego pradziadka tak mówili - ale czemu to nie wiem XD a pradziadek z województwa łódzkiego był a ja z miasta Łodzi jestem
Za przeproszeniem na chuy wam taka patelnia opy, to jest jakieś zdrowsze czy mniej się niszczy czy o co cho
@potezny_papiesz zdrowsze
Zaloguj się aby komentować