Wracam do pieczenia po prawie roku przerwy 🙈
#bojowkapiekarska #chleb
@l__p - na zakwasie też będziesz piekł?
@koszotorobur tak, ale najpierw to muszę dobry zakwas wyprodukować 🙈
@l__p czemu ja w tym chlebie widzę Blobfish'a? xD
@l__p podzielisz się przepisem? Robię chleby tylko na drożdżach (różowa ma takie zalecenie dietetyczne) ale nigdy mi tak piękne nie wychodzą
@szystah92 Łap
@szystah92 trochę się wbijam między wódkę a zakąskę, ale może coś doradzę zanim się op odezwie. U mnie rozwiązaniem problemów z wypiekiem fajnych chlebów na drożdżach był nie tyle sam przepis co bardziej sposób pieczenia, a konkretnie to przerzuciłem się na pieczenie w naczyniu żaroodpornym, czyli na taką wariację pieczenia w garnku rzymskim/garnku żeliwnym.
Działa to tak, że nagrzewa się szklane naczynie żaroodporne w piekarniku razem z pokrywą, a potem wrzuca do niego uformowany bochenek. Następnie piecze się w zakrytym naczyniu przez określony czas, a potem jeszcze chwilę bez pokrywki. Potem chleb się wyjmuje z naczynia i zostawia na jakiejś kratce do wystudzenia.
Głównym problemem jest w sumie znalezienie odpowiedniego naczynia, które będzie mniej więcej pasowało do pożądanego kształtu i rozmiaru chleba. A jeśli chodzi o konkretny przepis, gdzie są też podane czasy pieczenia to można skorzystać np. z tego: https://whiteplate.com/2018/12/chleb-z-garnka-zeliwnego-abc/
@rakokuc ja piekę w specjalnej żeliwnej formie - taki kształt najbardziej odpowiada domownikom, a mi jest wszystko jedno jak chleb wygląda 🤣
@l__p Dziękuję!
@rakokuc no właśnie próbowałem, ale coś mi nie szło i porzuciłem ten sposób. Ale to było na początku mojej przygody. Dzięki za tą odpowiedź, wrócę do tego rozwiązania 😉
@szystah92 polecam też tę książkę. Też spoko przepisy są 😁
@l__p oo widzisz, właśnie zacząłem się zastanawiać nad jakąś literaturą 😃 dzięki!
Zaloguj się aby komentować