#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
@UncleFester wyglada spoko, jak dlugo dusisz?
@GrindFaterAnona Nie duszę wcale. Zamarynowane skrzydełka osmażam szybko w woku na dużym ogniu, później dodaję resztę marynaty, miód, imbir, paprykę słodką/ostrą (gochugaru), sos sojowy i wrzątek. Cały myk w tym, żeby tak dobrać ilość wody i płomień pod wokiem, żeby woda odparowała zanim się skrzydełka się rozpadną, zredukowany sos ładnie je glazuruje. Całość trwa około 20min, pod koniec trzeba uważać żeby sos się nie przypalił.
@UncleFester wlasnie opisałes proces duszenia, więc jak nie dusisz? I po 20 minutach te skrzydelka sa miekkie??
@GrindFaterAnona Chyba jednak się mylisz, duszenie to długotrwała obróbka cieplna pod przykryciem, a tu jest wręcz odwrotnie, jedziemy bez pokrywki i woda ma szybko odparować, po około 20min na dużym ogniu (palnik wok 7kW) skrzydełka są miękkie, mięsko odchodzi od kości, ale się nie rozpadają.
@UncleFester nie musi byc pod przykryciem. Dusi się gotując w malej ilości wody. Można wstępnie obsmażyć przed duszeniem, jak ty to zrobiles. "Dlugotrwala obrobka cieplna pod przykryciem" to moze pasowac rowniez do gotowania jak i pieczenia. Mozesz tez dusic dluzej bez przykrywki ale bedziesz musial dolewac wody
@GrindFaterAnona
>nie musi byc pod przykryciem.
Tak się składa, że to właśnie przykrycie podczas obróbki cieplnej stanowi istotę duszenie potraw.
Widzę, że na siłę próbujesz udowodnić swoje (nie)racje.
Zajrzyj do literatury fachowej i jeśli dalej chcesz dyskutować, wróć z silnymi argumentami.
@UncleFester doczytałem, faktycznie masz rację. pozdrawiam.
@GrindFaterAnona
@UncleFester za małą ta patelka żeby się dobrze zrobiło
@viollu To ośmiolitrowy wok, nie żadna patelka.
@UncleFester to jest trójfazowa indukcja? Nie wiedziałem że tam takie duże moce są, na 7kW to cała wioska mogłaby działać
@HolenderskiWafel To kuchnia gazowa.
Zaloguj się aby komentować