#gotujzhejto #jedzenie
Smacznego 😃 Podasz przepis?
@kvasir09 Potrzebujemy:
-
3-4 serca jagnięce (ok 400-500 g). Nie muszą być jagnięce, z wieprzowych też wyjdzie.
-
1 duża lub dwie średnie cebule
-
kawałek imbiru wielkości kciuka
-
4 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka kuminu
-
4-5 ziaren kardamonu (albo łyżeczka mielonego)
-
2 gwiazdki anyżu
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka przyprawy curry
-
1/3 łyżeczki cynamonu
-
0.5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (może być sama kolendra w nasionach, ale warto łączyć piperynę z kurkuminą)
-
ostre papryczki wg uznania
-
mięta lub kolendra (liście) do dekoracji
Serca kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy albo ścieramy na drobnej tarce.
Do garnka wlewamy trochę oleju, ustawiamy niewielki ogień.
Na lekko rozgrzany ogień wrzucamy czosnek, imbir, pokrojone ostre papryczki i chwilę przesmażamy aż poczujemy zapach podsmażonego czosnku.
Dodajemy kumin, ziarna kardamonu, anyż, przesmażamy jeszcze chwilę, dodajemy cebulę, lekko solimy i mieszamy. Zwiększamy trochę ogień.
Dodajemy też drobno posiekane łodygi z mięty lub kolendry, listki zostawiamy do dekoracji.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone serca i mieszamy. Zalewamy wodą do wysokości składników, przykrywamy pokrywką.
Po ok. 45 minutach dodajemy cynamon, curry, kurkumę, pieprz z kolendrą i dusimy jeszcze z 15 minut.
Próbujemy, jeśli jest potrzeba dodajemy sól do smaku.
Oczywiście co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy poziom płynu w garnku. Sos powinien być lekko gęsty.
Podajemy z ryżem basmati, dekorujemy listkami.
Zaloguj się aby komentować