Dziś polecam ostre curry z serc jagnięcych:
#gotujzhejto #jedzenie
7e8dcf09-ea9b-4efd-988b-c7c620a4bbd9
kvasir09

Smacznego 😃 Podasz przepis?

paramyksowiroza

@kvasir09 Potrzebujemy:


  • 3-4 serca jagnięce (ok 400-500 g). Nie muszą być jagnięce, z wieprzowych też wyjdzie.

  • 1 duża lub dwie średnie cebule

  • kawałek imbiru wielkości kciuka

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 4-5 ziaren kardamonu (albo łyżeczka mielonego)

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 0.5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą (może być sama kolendra w nasionach, ale warto łączyć piperynę z kurkuminą)

  • ostre papryczki wg uznania

  • mięta lub kolendra (liście) do dekoracji


Serca kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy albo ścieramy na drobnej tarce.

Do garnka wlewamy trochę oleju, ustawiamy niewielki ogień.

Na lekko rozgrzany ogień wrzucamy czosnek, imbir, pokrojone ostre papryczki i chwilę przesmażamy aż poczujemy zapach podsmażonego czosnku.

Dodajemy kumin, ziarna kardamonu, anyż, przesmażamy jeszcze chwilę, dodajemy cebulę, lekko solimy i mieszamy. Zwiększamy trochę ogień.

Dodajemy też drobno posiekane łodygi z mięty lub kolendry, listki zostawiamy do dekoracji.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone serca i mieszamy. Zalewamy wodą do wysokości składników, przykrywamy pokrywką.

Po ok. 45 minutach dodajemy cynamon, curry, kurkumę, pieprz z kolendrą i dusimy jeszcze z 15 minut.

Próbujemy, jeśli jest potrzeba dodajemy sól do smaku.

Oczywiście co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy poziom płynu w garnku. Sos powinien być lekko gęsty.

Podajemy z ryżem basmati, dekorujemy listkami.

Zaloguj się aby komentować