Ja to robię tak:
Makaron
Dobry boczek
Trzy jajka
Czosnek
Oliwa
Suszone papryczki chili
Parmezan
Pieprz, sól
Pietruszka
Podsmażamy drobno pokrojony boczek z rozgniecionym czosnkiem (ja daję 3-4 ząbki) oraz rozdrobnionymi papryczkami (daje dwie) na odrobinie oliwy. Cały czas trzymamy na ogniu. Pieprzymy
W osobnym pojemniku wbijamy trzy żółtka (białka wywalamy), pieprzymy
Gotujemy makaron al dente. (Zaczynam gotować zanim zacznę smażyć boczek). Gdy jest gotowy przerzucamy makaron na patelnię z boczkiem, dodajemy pół chochli wody z makaronu.
Pół chochli dajemy też do żółtek, rozbijamy żółtka z wodą na jednolity sos.
Mieszamy makaron (najlepiej przez podrzucanie i rozprowadzanie jakimś widelcem potem) gdy płynu nie będzie to dajemy sos z żółtek. Cały czas mieszamy ściągając z ognia, to znowu podgrzewając tak by sos się maksymalnie zredukował ale by żółtka się nie ścięły (najlepiej gdy widzimy,że na patelni nie ma już płynu, wtedy jest gotowy)
Ściągamy makaron, dajemy posiekaną pietruszkę i parmezan wedle uznania.
Smacznego
#gotowanie
@Wrrr wedle uznania to ja bym olał pietruszkę. A jak ktoś lubi zielone to kolendra! Zdecydowanie lepsza.
@Astro ja akurat uwielbiam to zielone gónwo, całą natkę zazwyczaj daję xD
@Astro - ja kolendry nie lubię - i nie, nie smakuje mi jak mydło - po prostu jej smaku nie lubię i tyle.
@Astro kolendrę kupuję w makro w 250g pęczkach tyle mi tego idzie i ostatnie do czego bym ją dał to carbonara - pamiętam że kiedyś zjadłem tylko dlatego że nie lubię wyrzucać jedzenia.
@Wrrr ostatnio widziałem tylko przepisy z guanciale i następna wizyta w makro to pewnie będzie pod tym kątem, zobaczymy co z tego wyjdzie
@koszotorobur rozumiem. Ja ja wolę od pietruszki.
@wonsz spróbuj wychodować samodzielnie. Nie jest trudne, sporo smaczniejsze i co najważniejsze trwalsze.
@Wrrr zazdro. Ja nie znoszę pietruszki. A daje się ją wszędzie :/
W każdym razie smacznego!
Komentarz usunięty
@Astro teściu mi przywozi w sezonie z działki, poza sezonem makro
@Wrrr - abominacja - niemniej zapewne smaczna
@koszotorobur moim zdaniem bardzo smaczna, w sumie nieskromnie powiem, że makarony w restauracjach zawsze mnie rozczarowują a ten mój bardzo lubię.
@Wrrr - no powiem Ci, że jak widzę w menu Carbonarę to biorę - no i w 80% jest to rozczarowanie
Te restauracyjne wersje nie mają startu do mojej.
@koszotorobur dokładnie +1
@Wrrr olewaj „carbonara to i tamto” każdy robi po swojemu i sobie to nazywa jak chce. Ja kiedyś tu wrzuciłem pad thaiopodobne coś, i napisałem „pad thai” to reakcja była taka, jakbym popełnił ludobójstwo (° ͜ʖ °)
@Klamra - bo trzeba było dodać "à la" i nie byłoby problemu
@koszotorobur dlatego już w ogóle potraw nie nazywam. Po co się kopać. Ale następnym razem dodam „u lala” (° ͜ʖ °)
Aha, jako opcję można też dać trochę parmezanu do sosu z żółtek, też działa.
Jeśli ktoś nie lubi boczku itd. to można spróbować z wędlina z kurczaka (totalna abominacja xD), ale o dziwo całkiem nieźle się komponuje.
@Wrrr papierowa pietruszka na górze, minus
@Wrrr, @wonsz, @Klamra, @Astro, @Acrivec - popełniłem kiedyś wpis na temat Carbonary: https://www.hejto.pl/wpis/brak-pomyslu-na-obiad-zrob-spaghetti-carbonara-przepyszne-szybkie-wloskie-danie-
@koszotorobur aha
No i jeszcze jedna uwaga,moim zdaniem nie ma sensu oszczędzać paru złotych na makaronie, warto dołożyć np. do rummo te 5 złotych na 500 gramach (finalnie mniej niż dwa złote na porcji) a różnica w smaku jest. Tym razem robiłem na innym bo w okolicznym markecie nie mieli rummo
@Wrrr - dobry makaron z semoliny durum to podstawa - oczywiście gotowany al dente.
Zaloguj się aby komentować