Ja to robię tak:
Makaron
Dobry boczek
Trzy jajka
Czosnek
Oliwa
Suszone papryczki chili
Parmezan
Pieprz, sól
Pietruszka
Podsmażamy drobno pokrojony boczek z rozgniecionym czosnkiem (ja daję 3-4 ząbki) oraz rozdrobnionymi papryczkami (daje dwie) na odrobinie oliwy. Cały czas trzymamy na ogniu. Pieprzymy
W osobnym pojemniku wbijamy trzy żółtka (białka wywalamy), pieprzymy
Gotujemy makaron al dente. (Zaczynam gotować zanim zacznę smażyć boczek). Gdy jest gotowy przerzucamy makaron na patelnię z boczkiem, dodajemy pół chochli wody z makaronu.
Pół chochli dajemy też do żółtek, rozbijamy żółtka z wodą na jednolity sos.
Mieszamy makaron (najlepiej przez podrzucanie i rozprowadzanie jakimś widelcem potem) gdy płynu nie będzie to dajemy sos z żółtek. Cały czas mieszamy ściągając z ognia, to znowu podgrzewając tak by sos się maksymalnie zredukował ale by żółtka się nie ścięły (najlepiej gdy widzimy,że na patelni nie ma już płynu, wtedy jest gotowy)
Ściągamy makaron, dajemy posiekaną pietruszkę i parmezan wedle uznania.
Smacznego
#gotowanie
![452ddafd-5fe0-4614-a923-0dd804e37407](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/17db15bf960ad59ec7ed30e8f2e49c70.jpg)